Şu An Okunan
Agnès Varda’nın Kızı Rosalie ile Usta Yönetmenin Arşivine Dair

Agnès Varda’nın Kızı Rosalie ile Usta Yönetmenin Arşivine Dair

60 yıla yayılan muhteşem bir kariyerin ardından Mart ayında hayata gözlerini yuman Agnès Varda’nın kızı Rosalie Varda, annesinin geride bıraktığı zengin arşivi nasıl kullanmak istediği hakkında konuştu.

Fransız Yeni Dalgası’ndan bu yana sinema dünyasının göbeğinde olsa da, 2000’lerde kıymeti yeniden anlaşılan sinemacılardan biri diyebiliriz Agnès Varda için. Artık 5’ten 7’ye Cleo (Cléo de 5 à 7, 1962) kadar Toplayıcılar (Les glaneurs et la glaneuse, 2000) da sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak rahatlıkla anılabilir. Son yıllarda fotoğraf sanatçısı JR ile birlikte çektiği, günlük yaşamın sıradanlığı içinde hayatını sürdüren insanların yaşadıkları mekânlarla ilişkisini konu alan belgesel Mekanlar ve Yüzler’ in (Visages Villages, 2017) ile yeni nesil sinema izleyicilerinin gönlünü fethetmişti. Bu filmin yapımcılığını kızı Rosalie Varda üstlenmişti. Usta yönetmenin önümüzdeki günlerde !f İstanbul’da izleme fırsatı bulacağımız son filmi Varda Par Agnés’in (2018) ilham tohumlarını da Rosalie atmıştı.

Annesinin filmlerinin yapımcılığını tam zamanlı üstlenmeden önce toplamda 25 yılını kostüm tasarımcısı ve moda sanatçısı olarak geçirmiş olan Rosalie, Varda’nın sanatçı olarak son yıllarını finansal bir kaygı gütmeden yaratıcılığına odaklanmasını sağlamak istediği için yaptığı işi bıraktığını ve gençlik yıllarında bunu yapacağını hiç tahmin etmese de kendini buna severek adadığını söylüyor Indiewire’a verdiği söyleşide. 2015 yılında Rosalie annesine Varda By Agnés fikriyle ilk gittiğinde, onu “birçok yönetmenin aksine, yaptığın işle ilgili çok güzel konuşuyorsun, artık mirasını belgelemeye başlamalıyız,” diyerek ilk adımı atmıştı. Şimdiyse Varda’nın ölmeden önce ortaya koyduğu son iş olarak Varda Par Agnés izleyiciye onunla gerçek bir bağ kurma şansı tanıyor ve özgün estetik yaklaşımının oluşum sürecini tanıma fırsatı veriyor. Yakın bir zamanda Agnès Varda’nın filmlerinin bir DVD setini çıkartan Rosalie, annesinin fotoğraflarından bir sergi açmak istediğini ve buna benzer projelerle onun yarattıklarını koruyup insanlarla paylaşmak istediğini belirtiyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.