Şu An Okunan
Criterion Collection’ın 1000. Özel Setinde Godzilla Var

Criterion Collection’ın 1000. Özel Setinde Godzilla Var

New York merkezli Criterion Collection’ın sinefiller için özel bir yeri var. 1984 yılında kurulduğundan bu yana pek çok klasiği ve çağdaş sinemadan yaratıcı örneği özenle hazırlanmış setlerle izleyicilerle buluşturan bu “ev sineması” firması 1000. setini çıkarmaya hazırlanıyor. 1000. özel sette, Japon Shōwa dönemi sinemasının öncü serisi Godzilla’nın tüm filmleri yer alacak.

Sayısız yeniden çevrimle sinema tarihinin en uzun soluklu yapımlarından birine dönüşen Godzilla serisi, Guinness Rekorlar Kitabı’na bile girmeyi başarmış özel bir vaka. Japonya’da başlayıp Hollywood’da devam eden bu serüven halen nihayete ermiş değil. Serinin şimdilik en son halkası olan Michael Dougherty imzalı Godzilla: Canavarlar Kralı (Godzilla: King of the Monsters) geçtiğimiz günlerde ülkemizde de gösterime girmişti.

Criterion Collection’ın çıkaracağı DVD seti Godzilla’nın Japon Shōwa dönemi serüvenine odaklanıyor. Criterion ekibi tarafından “teknik sihirbazlığın, fantastik hikâye anlatıcılığının ve sinema tarihinin gördüğü en ikonik dev canavarın” bir araya geldiği bir seçki olarak tanımlanan bu set, bilgisayar ortamında yeniden düzenlenen toplam 15 filmi içeriyor. Seçkide açılışı yapan Ishirō Honda’nın 1954 yapımı, seriye orijinal ismini kazandıran Godzilla’sının (Gojira,1954) yanı sıra King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira, 1962), Godzilla vs. Gigan (Chikyû kogeki meirei: Gojira tai Gaigan, 1972), Teror of Mechagodzilla (Mekagojira no gyakushu, 1975) gibi filmler yer alıyor.

Godzilla fimleri hakkında yazdığı kitabıyla bilinen David Kalat’ın sesli yorumlarının; Ishirō Honda ile Repo Man (1984) ve Sid and Nancy (1986) filmleriyle bilinen yönetmen Alex Cox ile yapılan röportajların ve Criterion geleneğine uygun olarak çeşitli makale ve ilüstrasyonlarla bezeli bir kitabın da içinde bulunduğu set, 29 Ekim 2019 tarihinde sinemaseverlerle buluşacak.

Kaynak: IndieWire

 

 

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.