Şu An Okunan
David Lynch’in Tuhaf İnsansı Tavşanları: Rabbits

David Lynch’in Tuhaf İnsansı Tavşanları: Rabbits

David Lynch, 2002’de imza attığı web serisi Rabbits‘in ilk bölümünü kendi YouTube hesabından paylaştı. Yönetmenin kendisi “Sitcom” olarak tanımlasa da bir korku serisi olarak da nitelenebilecek bu serinin Kanada’daki bir üniversitede psikologlar tarafından deney için kullanıldığı biliniyor.

8 bölümden oluşan Rabbits‘in yarattığı ruh hâli en muammalı Lynch filmlerinden Inland Empire‘ı (2006) hatırlatıyor. Tekinsiz atmosferlerin, rasyonellik zincirinden kopuk tuhaf olay ve diyalogların ustası olan Lynch’in belki de seyirci için yarattığı en zor deneyimlerden biriydi Inland Empire. Rabbits‘te insansı dev tavşan biçiminde izlediğimiz karakterlere Inland Empire‘da tekrar rastlıyorduk.

Lynch’in Amerikan eğlence kültürünün kalıplaşmış türlerini alıp kendince dönüştürerek tanınmaz hâle getirdiğine defalarca şahit olmuşuzdur. Yönetmenin “sitcom” olarak nitelediği Rabbits de bu türden bir Lynch kâbusu. Bir evin oturma odasında, tekinsiz bir ses kuşağı eşliğinde izlediğimiz üç insansı tavşan başrolde. 1950’lerin Amerikan orta sınıf evlerini hatırlatan iç mekân, Lynch filmlerinin vazgeçilmezlerinden Angelo Badalamenti’nin ses tasarımıyla tekinsizlik hissini perçinliyor. Scott Coffey, Laura Elena Harring ve Naomi Watts’ın canlandırdığı dev tavşanların yer aldığı bir tür deney laboratuvarı hissi veriyor filmin geçtiği bu tek mekân.

2013’te Los Angeles Times’ta çıkan bir haber, Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’ndeki psikoloji deneylerinde Lynch’in Rabbits‘inin deneye katılanlara izletildiğini ortaya çıkarmıştı. Fiziksel ve duygusal acı hissinin vücutta benzer nörolojik alanları etkilediği teziyle yola çıkan deneye katılan insanlara duygusal rahatsızlık hissi yaratmak için başvurulan yöntemlerden biri de Lynch’in bu 15 dakikalık filmiydi. Deneye katılan iki gruptan birine “öldüğünüzde bedeninize neler olacağını yazın” gibi bir görev verilirken, diğer grup Rabbits‘i izlemekle yükümlü kılınmıştı.

Kaynak: Open Culture

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.