Şu An Okunan
Dünyaca Ünlü Müzisyen Vangelis Yaşamını Yitirdi

Dünyaca Ünlü Müzisyen Vangelis Yaşamını Yitirdi

Vangelis

Birçok film müziğinin bestecisi olarak tanınan Yunan müzisyen Vangelis, 79 yaşında hayatını kaybetti.

Evángelos Odysséas Papathanassíou adıyla dünyaya gelen ve sonrasında tüm dünyada tanınan bir profesyonel isme sahip olan Vangelis hayatını kaybetti. Yunan müziğinin sinema tarihine unutulmaz katkılarda bulunmuş pek çok müzisyeninden biri olan sanatçı bilhassa Ateş Arabaları (Chariots of Fire, 1981) ve Bıçak Sırtı (Blade Runner, 1982) filmleri için bestelediği müziklerle tanınıyor. Bunların yanı sıra altmış yıllık kariyeri boyunca sayısız filmin müziğini besteleyen ve çok farklı alanlarda üretim yapan müzisyen kültür tarihinde bıraktığı derin izlerle hatırlanıyor.

Vangelis, 1943 yılında Agria’da dünyaya geldi. 1960’lar Atina’sında geçen gençliği sırasında ilk müzik grubunu kurdu ve kariyerine bu doğrultuda yön verdi. Vangelis bu dönemden itibaren film müzikleri bestelemeye başladı. Kısa bir süre sonra da Paris’e taşındı. 1970’ler boyunca üretimlerine devam eden Vangelis’in adını dünyaya duyuracak parça ise 1981 tarihli Ateş Arabaları için bestelediği film müziği oldu. Filmin ününü dahi aşıp popüler kültürde kendine has bir yer edinen bu beste, kısa sürede Vangelis’i de oldukça meşhur etti. Sanatçı bu bestesiyle En İyi Özgün Müzik dalında Oscar ödülü de kazandı.

Vangelis, Ateş Arabaları‘ndan bir yıl sonra ise adını kitlelere duyuracak bir başka besteye Bıçak Sırtı‘yla imza koydu. Zamanla kültleşecek filmin atmosferinde hayati bir öneme sahip olan bu beste, geleceğin Los Angeles’ına dair oluşturulan dünyanın belirleyici unsurlarından birisi oldu.

Bu dönemden itibaren müzik üretmeyi sürdüren Vangelis, birçok önemli esere imza atmaya devam etti. Costa-Gavras‘ın Altın Palmiyeli filmi Kayıp (Missing, 1982), Mel Gibson ve Anthony Hopkins’in başrollerinde yer aldığı Gemide İsyan (The Bounty, 1984), yönetmenliğini Ridley Scott‘ın üstlendiği 1492: Cennetin Keşfi (1492: Conquest of Paradise, 1992), Oliver Stone’un epik eseri Büyük İskender (Alexander, 2004) gibi filmlerin müziklerini besteledi.

Bunların yanı sıra spor organizasyonları, tiyatro, televizyon ve hatta NASA için müzikler de üreten Yunan sanatçının uzun yıllara dayanan kariyeri 79 yaşında Paris’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesiyle sona erdi.

Kaynak: The Guardian

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.