Şu An Okunan
Lilly Wachowski, Elon Musk ve Kırmızı Hap

Lilly Wachowski, Elon Musk ve Kırmızı Hap

ABD’nin politik sisteminin ikili yapısı malum. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar ikiliğiyle yapılanan sisteme yıllar içinde popüler kültür üzerinden sayısız referans yapılmıştır; ancak son günlerde Elon Musk’ın attığı bir tweet’le başlayan tartışma, referansların bağlamından koparılınca ne kadar yanıltıcı olabildiğini de hatırlatıyor.

Teknoloji konusundaki yenilikçi tavrıyla milyonlarca insanda hayranlık uyandıran ve çevreci söylemleriyle bilinen fütürist milyarder Elon Musk, muhazafakâr kesmi temsil eden Cumhuriyetçilere yaptığı bağışlarla ABD’de sık sık tartışma konusu olmuştur hep. Musk, geçtiğimiz gün Wachowskiler’in efsanevi filmi The Matrix’e (1999) yaptığı bir göndermeyle yeniden gündeme oturdu. Musk, söz konusu tweet’inde, The Matrix’te Morpheus’un Neo’ya makineler tarafından yaratılan simülasyondan çıkması için sunduğu kırmızı hapı, ABD’de Cumhuriyetçilerle özdeşleşen kırmızı renkle bağdaştırarak şöyle diyordu: “Kırmızı Hapı seçin!”

Musk’ın tweet’i kısa sürede viral oldu ve Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump tarafından da “aldım!” yorumuyla paylaşıldı. Tam da bu noktada, The Matrix’in yönetmenlerinden Lilly Wachowski devreye girdi ve aşağıdaki tweet’le ikisine de lanet okudu. The Matrix’e dair pek çok farklı yorumda, filmin anlam dünyasına uygun olarak, kırmızı hap sıklıkla Komünizme, sosyalizme, “Kızıllar”a bir anıştırma olarak yorumlanagelmiş ve sistemin sömürü mekanizmalarına karşı “uyanmak”la özdeşleştirilmişti.

Elon Musk’ın işi güncel Amerikan siyasetine uyarlayan yorumunun Wachowski’lerin niyetinden hayli uzak olduğu açık. Lilly Wachowski, söz konusu tweet’i binlerce paylaşım alınca, yorumunun altına, LGBTQ bireylere destek olmak için kurulan bir topluluğa bağış için link bıraktı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.