Şu An Okunan
Senarist Mardik Martin Hayatını Kaybetti

Senarist Mardik Martin Hayatını Kaybetti

Scorsese’nin en ünlü filmlerinden bazılarındaki senaryo ortağı Mardik Martin hayatını kaybetti.

Martin Scorsese’yle ortak senaristlik yaptığı filmlerle kendisine sinema dünyasında önemli bir yer edinen Mardik Martin, 11 Eylül’de 83 yaşında hayata veda etti.

1934’te Irak’ta doğan Ermeni asıllı Mardik Martin, Irak’ta geçen çocukluğunun ardından üniversite eğitimi için ABD’ye göç etti. Üniversitede Martin Scorsese’yle tanışarak sinemaya yöneldi. İkilinin işbirliği It’s Not Just You, Murray! (1964) adlı kısa filmle başladı, Scorsese’nin Arka Sokaklar (Mean Streets, 1973), New York New York (1977) ve The Last Waltz (1978) gibi filmleriyle devam etti. Bu ortaklıklar Harvey Keitel ve Robert De Niro gibi isimlerin oyunculuk kariyerine de start verdi. İkilinin en önemli ortaklığı kabul edilen Kızgın Boğa (Raging Bull, 1980), Robert De Niro’ya Oscar ödülü kazandırırken senaryo dalında da pek çok ödül ve adaylık elde etti.

Martin aynı zamanda Ken Russell’ın önemli filmlerinden Valentino’da (1977) ortak senaristti. Hayatı boyunca anaakım Hollywood’dan uzak duran Mardik ayrıca New York Üniversitesi’nde senaryo dersleri de verdi. Martin’in son ortak senaryosu, Fatih Akın’la birlikte kaleme aldığı Kesik’ti (The Cut, 2014).

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.