Hirokazu Koreeda Filmleri BluTV’de Yayında
Çağdaş Japon sinemasının en önemli isimlerinden Hirokazu Koreeda’nın Altın Palmiye ödüllü Arakçılar dâhil dört filmi BluTV’de izlenebiliyor.
Bitmeyen Yürüyüş
Kaybettikleri büyük oğulları Junpei’yi anmak için her sene bir araya gelen bir aileyi konu alan Bitmeyen Yürüyüş (Aruitemo Aruitemo, 2008) hafıza, ölüm, yas ve nostalji temaları etrafında kurulu sıcak bir film. Yıllar önce başka bir çocuğun hayatını kurtarmaya çalışırken boğularak ölen Junpei, her sene ölüm yıldönümünde ailesi tarafından anılır. Bu buluşma vesilesiyle ailenin tüm geçmiş kızgınlıkları, kırgınlıkları ve hesaplaşmaları ortaya dökülecektir. Gerçekçi estetiği ve melodrama kaçmayan samimi, içten oyunculuklarıyla Bitmeyen Yürüyüş, Koreeda filmografisinde özel bir yere sahip.
Benim Babam Benim Oğlum
Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan Benim Babam Benim Oğlum’un (Soshite Chichi ni Naru, 2013) odağında, altı yaşındaki oğulları Keita’nın biyolojik çocukları olmadığını öğrenen bir çift yer alıyor. Ryota ve Midori bu haberle hayatlarını değiştirecek bir karar almak zorunda kalırlar. Biyolojik oğullarını büyüten aileyle yakın ilişki kurarak “öz” oğullarını tanımaya başlarlar. İki aile sık sık görüşmeye başlar, hattâ bir süre sonra çocukları birbirlerinin evlerinde yatıya da kalır. Tüm bu süreçte Midori, Keita’ya olan sevgisinden hiçbir şey kaybetmez ve bu durum Ryota’nın kendi kimliğini ve baba olmanın ne demek olduğunu sorgulamaya başlamasına neden olur. Benim Babam Benim Oğlum, aynı zamanda iki baba figürü üzerinden Japonya toplumunda son yıllarda ebeveynliğe ve aile kavramına bakışın geçirdiği dönüşümü de inceliyor.
Küçük Kız Kardeşim
Hirokazu Koreeda’nın 2015 yapımı filmi Küçük Kız Kardeşim (Umimachi Diary) Yoshida Akimi’nin aynı adlı çok satan çizgi romanından uyarlandı. Sachi, Yoshino ve Chika adlı üç kız kardeş, Kamakura’da büyük bir evde tek başlarına yaşamaktadırlar. Bir gün on beş yıl önce evi terk edip giden babalarının ölün haberini alırlar. Babalarının cenazesine katılmak için şehir dışına giden kardeşler, cenazede utangaç üvey kardeşleri Suzu’yla tanışırlar. Küçük kardeşlerine hemen ısınan kız kardeşler yetim kalmış Suzu’yu kendileriyle yaşamaya davet ederler ve böylece dört kız kardeş için birbirlerini tanımaya çalıştıkları keyifli bir yolculuk başlar. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan film, Yasujirô Ozu’nun “gündelik hayat estetiğinin” ve zaman anlayışının etkilerinin açıkça görülebildiği dokunaklı bir aile draması.
Arakçılar
Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü kazanan Arakçılar’da (Manbiki Kazoku, 2018) Koreeda bir kez daha, alamet-i farikası olan aile ve aidiyet temalarına bakıyor. Hırsızlık yaparak geçinen ailenin babası Osamu bir gün her zamanki gibi marketten “arakladıklarını” eve götürürken sokakta yalnız başına bir kız çocuğu bulur. Hiç konuşmayan bu kızı evlerine almaya karar veren aile kısa sürede kızın evdeki varlığına alışır. Ufak hırsızlıklarla hayatlarını zar zor idame ettirebilen aile her ne kadar yokluk içinde olsa da küçük kızla birlikte mutlu bir yaşam sürmektedirler. Ancak yavaş yavaş ortaya çıkan sırlar, ailenin ve küçük kızın hayatını tamamen değiştirecektir.