Şu An Okunan
Trump’tan Jon Voight’a Ulusal Sanat Nişanı

Trump’tan Jon Voight’a Ulusal Sanat Nişanı

Beyaz Saray’ın bu sene onurlandıracağı sanatçılar arasında, Donald Trump için “Abraham Lincoln’den bu yana en büyük başkan,” diyen Jon Voight da var.

Donald Trump, Oscarlı aktör Jon Voight’a Ulusal Sanat Nişanı’nı takdim edecek. Önceleri her sene dağıtılan bu onur ödülü, Trump 2017’de yönetime geldiğinden bu yana ilk kez veriliyor. Nişanı alacak diğer isimler şöyle: Eserlerinin “Tanrı, aile, çok çalışmak, yan komşunun kızına âşık olmak gibi temel değerler”i desteklediğini söyleyen folk müzisyeni Alison Krauss, çeşitli ulusal kültür komisyonlarında yer alan (sanayi, bankacılık ve politikaya yön veren meşhur Rockefeller ailesinden eski senatör John Davison “Jay” Rockefeller IV’ün eşi) Sharon Percy Rockefeller ve ABD Ordusu Müzisyenleri.

Yahoo News’un haberine göre geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da Joker’i gösterten ve filmi beğenen Trump, toplu katliam tasviri sebebiyle tepki çeken ve vizyona çıkamayan The Hunt (2019) filmi vesilesiyle yapılan tartışmalar esnasında “muhafazakârlara çok adaletsizce davrandığını” söylediği Hollywood’dan şikâyet etmişti. Başkan iktidara geldiğinden bu yana Hollywood ünlüleri arasında sempatizan kazanmakta pek başarılı olamadı. Hatta başta Robert De Niro olmak üzere birçok isim açıkça ve yer yer sert biçimde karşıtlıklarını dile getirdiler. De Niro ile Michael Mann’in Büyük Hesaplaşma (Heat, 1995) filminde karşılıklı oynayan Jon Voight ise bu anlamda azınlıkta yer almış, “Abraham Lincoln’den bu yana en büyük başkan,” gibi sözlerle Trump taraftarlığının altını çizmişti.

En çok naif bir seks işçisini canlandırdığı Geceyarısı Kovboyu (Midnight Cowboy, 1969) filmi ile tanınan, bir Vietnam gazisini oynadığı Eve Dönüş (Coming Home, 1978) ile Oscar kazanan, aynı zamanda aktris Angelina Jolie’nin (görüşmediği) babası olan Jon Voight’un 60’lar ve 70’lerdeki liberal duruşunu ve savaş karşıtı hareketler içindeki yerini hatırlayanlar, aktörün Trump yanlısı söylemlerine şaşırabilir. Ancak Voight gençliğindeki siyasi yaklaşımından pişmanlık duyduğunu belirteli epey oluyor (Washington Times, 2008).

Voight, rol aldığı Hıristiyanlık temalı Woodlawn filminin tanıtımını yapmak için 2015’te katıldığı bir radyo programında, savaş karşıtı protestolara katıldığı dönem için şunları söylemişti: “Değişim 60’larda oldu, bu ülkenin değerleri tepetaklak olduğunda. Çok rahatsız edici bir zaman dilimiydi. Sol gelip yerleşti; sol derken, Marksizm’i kastediyorum.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.