Şu An Okunan
Almanya’dan İran’a Uzanan Belgesel ‘Saz’ BluTV’de Yayında

Almanya’dan İran’a Uzanan Belgesel ‘Saz’ BluTV’de Yayında

Sazla ilgilenen az sayıdaki Batı Avrupalı müzisyenden biri olan Petra Nachtmanova’ya ve onun Berlin’den sazın anavatanı Horasan’a yaptığı yolculuğa odaklanan Saz (SAZ- the Key of Trust, 2018) dijital platformdaki yerini aldı.

Dünya prömiyerini 38. İstanbul Film Festivali’nin Musikişinas bölümünde yapan Saz, yıllardır film sektörünün içinde yer alan Stephan Telnau’nun ilk filmi. Bir şehirden diğerine, yaylalardan dağlara uzanan Saz, müziğin kültürler ve zamanlar arasında köprüler kurduğunu gösteren bir yol filmi.

Berlin Humboldt Üniversitesi’nde Orta Asya üzerine eğitimini devam ettiren Petra Nachtmanova, Almanya’ya gelen Türkiyeli göçmenlerin beraberinde getirdikleri saz kültürü ile Kreuzberg’de tanışıyor. Saz kültürünü incelemeye başlayan Nachtmanova, araştırmalarında karşılaştığı sorulara cevap olması umuduyla sazın doğduğu yere doğru bir yolculuğa çıkıyor.

Sekiz dil bilen Nachtmanova, Berlin’den başladığı yolculuğuna, Balkanlar, İstanbul, Anadolu ve Azerbaycan’da devam ediyor ve son olarak gizemli Horasan bölgesine ulaşıyor. Yolculuğu boyunca sayısız müzisyenle tanışıyor. Bu sanatçıların hayatları ve hikâyeleri üzerinden de ezgilere konu olan yazılmamış efsaneleri görünür kılmaya çalışıyor. Nachtmanova tanıştığı müzisyenlerden tek bir ricada bulunuyor: “Bana eve götürebileceğim bir şarkı çalın.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.