Şu An Okunan
Federico Fellini 100 Yaşında!

Federico Fellini 100 Yaşında!

Hayalleri perdeye taşımanın büyük ustası, 100. doğum yıldönümünde dünya çapında bir dizi özel etkinlikle anılıyor.

Sinemanın en özgün yaratıcılarından Federico Fellini’nin yüzüncü doğum yıldönümü, 2020 boyunca dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Anma etkinliklerinin başını, 20 Ocak 1920’de dünyaya gelen auteur’ün doğduğu kent olan Rimini’deki Uluslararası Federico Fellini Müzesi çekiyor. Söz konusu açık hava müzesi, ‘Fellini 100 and The Dolce Vita’ isimli sergiye tahsis edilen bir orta çağ kalesinin yanı sıra, Rimini’nin tarihi merkezindeki pek çok noktayı kapsayacak şekilde tasarlandı.

Los Angeles’da yılın ilerleyen zamanlarında açılacak -Paris’teki Pompidou Merkezi de dahil pek çok ünlü binanın mimarı- Renzo Piano’nun tasarladığı Academy Museum of Motion Pictures’da ise, Fellini’nin sanatına saygı duruşunda bulunan, yüksek teknoloji ürünü enstelasyonlar ve likit ekranlar yer alacak ve Fellini filmlerinden oluşan bir retrospektif seyirciyle buluşacak. Müzenin bu özel gezici programı, dünyanın farklı yerlerindeki başka önemli sinema kurumlarına da taşınacak.

Roma’da, Fellini ile pek çok filminde işbirliği yapmış olan prodüksiyon tasarımcısı Dante Ferretti’nin tasarladığı bir enstelasyon yönetmenin onyıllarca kullandığı Cinecittà stüdyosu Teatro 5’e yerleştirilirken; Londra’da British Film Institute, iki ay sürecek geniş bir Fellini filmleri gösterim programını başlatmış durumda.

Hayalleri perdeye taşımanın büyük ustasının en meşhur filmi Tatlı Hayat (La Dolce Vita, 1960) ise, 100. yıl kutlamaları kapsamında birçok ülkede restore edilmiş kopyasıyla yeniden vizyona girecek. Tatlı Hayat’ın Türkiye’deki vizyon tarihi 20 Mart.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.