Şu An Okunan
Kundura Sinema’dan Çevrimiçi Gösterimler

Kundura Sinema’dan Çevrimiçi Gösterimler

17 Kasım 2018’den bu yana faaliyetlerini devam ettiren Kundura Sinema, kuruluşunun ikinci yılında gösterimlerini çevrimiçi ortama da taşıyor. Çevrimiçi gösterim platformu Kinescope üzerinden yapılan gösterimlerin ilk konuğu Hint yönetmen Prantik Narayan Basu’nun üç kısa filmi.

İki yıldır güncel sinemanın öne çıkan filmleriyle klasik değeri kazanmış eserleri bir araya getiren gösterimler gerçekleştiren Kundura Sinema, yaz ayları boyunca açık hava gösterimlerini sürdürmüş ve Kasım ayıyla beraber kapalı sinema salonunda programlarına devam edeceğini açıklamıştı. İkinci kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Kundura Sinema, gösterimlerini çevrimiçi ortama taşıyacağını da duyurdu. Buna göre pandemi süreciyle birlikte seyir alışkanlıklarında çok daha fazla yer kazanan çevrimiçi gösterimlerin tanınan platformlarından Kinoscope’la yapılacak iş birliğiyle özel gösterimler düzenlenecek. kultur.beykozkundura.com adresinden yapılacak gösterimler ücretsiz olarak takip edilebilecek.

Kundura Sinema’nın ilk Kinescope seçkisi ‘Zamansız Masallar’ başlığıyla gösterime açılmış durumda. Programda 2007 yılından bu yana üretimini sürdüren Hint yönetmen Prantik Narayan Basu’nun halk anlatılarından ve masallardan ilham alan üç kısa filmine yer veriliyor.

Berlin Film Festivali başta olmak üzere birçok uluslararası festivalin seçkisinde yer alan, kökenleri Hindistan’ın kadim yerli halklarına dek uzanan Santal aşiretini anlatan 27 dakikalık belgesel Rang Mahal (2018) bunlardan birisi. Rang Mahal, sunduğu sıra dışı atmosfere ek olarak bir sözlü kültür tarihi çalışması olma özelliğine de sahip.

Myanmar ve Hindistan geleneklerinde yer alan ‘Yağmur Bulutu Adında Bir Timsah’ adlı halk masalından esinlenen Makara (2013) ise aynı zamanda gerçek olaylardan yola çıkılarak hazırlanmış. Mumbai’deki suni bir gölden çıkarılan timsahın toplumun farklı kesimlerinden insanları bir araya getirmesine odaklanan film, Hindistan’ın geçmişi ve bugünü arasındaki kültürel köprüleri açık eder nitelikte. Makara, Hindistan Uluslararası Film Festivali ve Roma Film Festivali’nde gösterilmişti.

Programda gösterilen bir diğer Prantik Narayan Basu filmi ise arkeolojik kazılarda bulunan bir manastırın kalıntılarından Hindistan’ın kültür tarihine bakış atan Sakhishona (2017) filmi. Dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan 26 dakikalık film, Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinin güneyindeki Mogolmari yakınlarında bulunan, yerli halkın ‘Sakhisona’ adını verdiği dağlık bölgenin dünü ve bugününe odaklanıyor.

kultur.beykozkundura.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.