Şu An Okunan
Pedro Almodóvar’ın 2020 Favorileri

Pedro Almodóvar’ın 2020 Favorileri

Usta yönetmen Pedro Almodóvar bu yıl en sevdiği filmlerden oluşturduğu bir liste paylaştı. Yönetmenin favorileri arasında yılın öne çıkan bağımsızlarına ve farklı türlerden örneklere rastlamak mümkün.

Yıl sonu listelerinin bir bir açıklandığı ve yılın en sevilen filmlerinin tartışıldığı bugünlerde bazı usta yönetmenler de geride bıraktığımız seneden favori filmlerini paylaşıyor. Son olarak Pedro Almodóvar da 2020’den iz bırakan filmleri bir araya getirdiği bir liste yayınladı. Pandemi gündemiyle geçen bu yılda yayınladığı karantina günlükleri ve paylaştığı senaryo çalışmalarıyla gündemde kalan İspanyol yönetmen ayrıca kariyerindeki ilk İngilizce film olan İnsan Sesi’ne (The Human Voice, 2020) de imza atmıştı. Jean Cocteau’nun aynı adlı oyunundan uyarlanan ve başrolünde Tilda Swinton’ın yer aldığı film, dünya prömiyerini pandemi gölgesinde gerçekleştirilen ilk büyük festivallerden Venedik Film Festivali’nde yapmıştı.

Almodóvar ve Swinton, İnsan Sesi’nin setinde.

Nomadland, Yılın Filmi”

Pandemiye rağmen oldukça verimli bir sene geçiren Almodóvar, yıl boyunca güncel sinemayı takip etmeyi de ihmal etmemiş gibi görünüyor. 2020 favorilerini bir araya getirdiği listesini yapım şirketi El Deseo’nun internet sitesinde yayınlayan yönetmen yer verdiği filmlere dair küçük notlar da kaleme aldı. Chloé Zhao imzalı Nomadland için ‘yılın filmi’ ifadesini kullanan Almodóvar, Kelly Reichardt’ın First Cow’ını ise akıllara Lucrecia Martel’i getiren, ‘lezzetli’ bir western olarak tanımladı. The Devil All the Time’ın Amerika’yı oldukça derin bir bakışla gözler önüne serdiğini, Mads Mikkelsen’in Körkütük’te yaptığı dansın ise bir katarsis etkisi yarattığını vurguladı. Never Rarely Sometimes Always’in minimalizminden ve uzun açılış planından övgüyle bahseden Almodóvar, Fernando Frías de la Parra’nın yazıp yönettiği Ya no estoy aquí içinse “Buñuel’in Los olvidados’u (1950) ve Homeros’un Odysseia’sının bir karışımı” yorumunu yaptı.

Almodóvar’ın 2020 favorileri listesi:

  • Nomadland (Yön. Chloé Zhao)
  • First Cow (Yön. Kelly Reichardt)
  • The Devil All the Time (Yön. Antonio Campos)
  • Körkütük / Druk (Yön. Thomas Vinterberg)
  • Swallow (Yön. Carlos Mirabella-Davis)
  • Ya no estoy aqui (Yön. Fernando Frías)
  • Küçük Joe / Little Joe (Yön. Jessica Hausner)
  • Never Rarely Sometimes Always (Yön. Eliza Hittman)
  • The Painter and the Thief (Yön. Benjamin Ree)

Kaynak: IndieWire


Diğer ‘2020’nin En İyi Filmleri’ listeleri için:

John Waters’ın 2020 Favorileri

IndieWire’a Göre 2020’nin En İyi Filmleri

Cahiers du Cinéma’ya Göre 2020’nin En İyi Filmleri

IndieWire’ın Eleştirmenler Oylaması: ‘2020’nin En İyi Filmleri ve Performansları’

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.