Şu An Okunan
11. Engelsiz Filmler Festivali

11. Engelsiz Filmler Festivali

20-26 Ekim / Ankara

4-5 Kasım / Eskişehir

Engelsiz Filmler Festivali, Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel örneği bir araya getiren zengin programıyla 11’inci kez kapılarını açıyor. Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen festival sinemanın herkes için erişilebilir olması fikrini benimsiyor. Tüm gösterimlerin sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleriyle, söyleşi, forum gibi yan etkinliklerinse işaret dili çevirisiyle desteklendiği festivalde ‘Çocuklar İçin’ bölümü dışındaki tüm gösterim ve etkinlikler İngilizce olarak da takip edilebiliyor. İlk ayağı 20-26 Ekim’de Ankara’da Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe Institut’te gerçekleşecek festival 4-5 Kasım’da Eskişehir’de Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında seyirciyle buluşacak. ANKAmall gösterimleri için biletlerin Biletinial üzerinden satışa sunulduğu festivalde kalan tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz.

Engelsiz Filmler Festivali fiziki gösterimlerin yanı sıra programındaki filmlerden bir kısmını çevrimiçi erişime açıyor. Festivalin Kısa Film Yarışması’nda yer alan 14 filmi Ankara’daki gösterimler paralelinde eff2023.muvi.com adresi üzerinden takip etmek mümkün olacak. Bu sene toplamda 43 filmi seyirciyle buluşturan festival yarışmalı bölümlerin yanı sıra programında tematik başlıklara da yer veriyor.

Ulusal ve uluslararası festivallerden övgü toplayan, son dönemin dikkat çeken filmlerinden seçilen Ulusal Uzun Film Yarışması’nda beş film yer alıyor. Sinema yazarı Şenay Aydemir, kurgucu Selda Taşkın ve yapımcı Zeynep Ünal’dan oluşan jürinin değerlendireceği filmler şu şekilde sıralanıyor:

  • Ayna Ayna (Yön. Belmin Söylemez)
  • Bars (Yön. Orçun Köksal)
  • Boşlukta (Yön. Orçun Köksal)
  • Iguana Tokyo (Yön. Kaan Müjdeci)
  • Kim Mihri (Yön. Berna Gençalp)

Kısa film üretiminin gelişimine katkıda bulunma ve dünyanın dört bir yanından örnekleri seyirciyle buluşturma amacıyla 2021 yılından beri Kısa Film Yarışması düzenleyen festivale bu yıl 23 ülkeden 121 başvuru yapıldı. Ön jürinin kararıyla 10 ülkeden toplam 14 film yarışma programına seçildi. Dijital sanatçı, yazar ve yapımcı Michael Achtman, EYE Filmmuseum kısa ve deneysel film sorumlusu Edith van der Heijde ve dijital sanatçı, küratör ve sanat danışmanı Çağlar Kimyoncu’dan oluşan jürinin değerlendireceği filmler ise şöyle:

  • Bo ve Çöplük / Bo and Trash (Yön. Tatiana Skorlupkina)
  • Doğum Günü / Birthday (Yön. Nobuyuki Morikawa)
  • Dorukta / On the Edge (Yön. Matteo Sanders)
  • Elveda Gaston / Adieu Gaston (Yön. Victor Guilbaud)
  • Herkesin Yapabileceği Bir Şey / As Possible As Everything (Yön. Selen Örcan)
  • Hiç Doğmamış Çocuğa / For Child Never Born (Yön. Afsaneh Aghanezhad, Vali Bagheri)
  • İstanbul İstanbul (Yön. Demir Özcan)
  • Kız Kardeş / Sister (Yön Dorentina Imeri)
  • Koşullu Tutku / Conditional Desire (Yön. Slouli Houcem)
  • Öteki / The Other (Yön. Negah Sohrabi)
  • Saç Kırıkları / Split Ends (Yön. Alireza Kazemipour)
  • Salça / Bitter (Yön. Burak Oğuz Saguner)
  • Sevginin Bir Faydası Yok / Love Has Nothing To Do With It (Yön. Yotam Knispel)
  • Uyuyan Güzel / Sleeping Beauty (Yön. Jana Nedzvetskaya)
Umudunu Kaybetme

Festivalin bu yıl bünyesine kattığı ‘Parmak İzi’ bölümü Ken Loach’un farklı dönem işlerinden üçünü, Kerkenez (Kes, 1969), Yağan Taşlar (Raining Stones, 1993) ve Umudunu Kaybetme (The Old Oak) filmlerini bir araya getiriyor. Umudunu Kaybetme festival kapsamında Ankara’da ilk kez gösterilecek. Ayrıca üç film de Türkiye’de ilk kez sesli betimlemeli gösterimlerle seyirciyle buluşacak. Festivalin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75. yılı vesilesiyle hazırladığı ‘İnsanlık Onuru’ adlı bölümü ise insan hakları sorunlarını merkeze alan dört filmden oluşuyor. Seçkinin tek uzun metrajlı filmi olan Nafiss Nia imzalı Öğleden Sonra‘yla (Die middag) birlikte Mélanie Trugeon imzalı Kubra (2021), Justine Martin imzalı Vaha (Oasis, 2022) ve Santiago Zermeño imzalı Sessizliği Gör (Mira el silencio, 2022) adlı kısaların yer aldığı program kapsamında ‘Herkes İçin İnsan Hakları’ adlı bir forum da düzenlenecek.

Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden ‘Kaleydoskop’ her sene olduğu gibi bu yıl da uluslararası festivallerden ödülle dönmüş son dönemin öne çıkan filmlerinden bir seçki sunuyor. Programda dünya prömiyerini yaptığı Cannes’dan En İyi Senaryo ve Kuir Palmiye ödülleriyle dönen Hirokazu Koreeda imzalı Canavar (Kaibutsu), Göteborg, Tromsø, Amanda Awards gibi festivallerden çeşitli ödüller kazanan Ole Giæver imzalı Dereler Özgür Aksın (Ellos eatnu – La elva leve), İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da büyük ödül Altın Lale ve FIPRESCI dâhil dört ödüle layık bulunan Ayşe Polat imzalı Kör Noktada (Im Toten Winkel) ve dünya prömiyerini Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde yapan Aaron Rookus imzalı Hoşçakal Yabancı (Goodbye Stranger) filmlerini izlemek mümkün.

Balkan Savaşı

Festivalin cumhuriyetin ilanının 100’üncü yılına özel hazırladığı ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı seçki, Elif Rongen-Kaynakçı tarafından Hollanda’daki EYE Filmmuseum’un koleksiyonundan seçilen dokuz arşiv filminden oluşuyor. Toplamda 42 dakikalık bir seyir imkânı sunan seçkideki filmler 1910’lardan başlayarak özellikle İstanbul’a ve İzmir’e bakış atan ‘turistik filmler’ olarak tanımlanıyor. Batı Avrupa arşivlerinden tesadüf eseri keşfedilen filmler Prof. Dr. Ahmet Gürata’nın sunumuyla sesli betimlemeli olarak gösterilecek ve işaret diline çevrilecek. Seçkide kapsamında Türkiye – İstanbul – Pathécolor’da İstanbul Çekimleri (Türki̇ye – Istanbul – Istanbul Shootings at Pathécolor, 1909), İzmi̇r (Smyrna, 1911), İstanbul ve Haliç / Türkiye (Constantinople and Golden Horn / Türki̇ye, 1912), Balkan Savaşı (Balkan War Compilation, 1912), Kızılay Çadırı – Gaumont Graphic (Haber Filmi) [(Gaumont Graphic (Newsreel), 1918], İstanbul, Güney Avrupa’nın En Büyük Şehriṅden Görüntüler (Constantinople: Landscapes of the Largest City in Southern Europe, 1920), İsmet Paşa’nın İstanbul’a Varışı Pathé’s Animated Gazette (Haber Fi̇lmi̇) [Pathé’s Animated Gazette (Newsreel), 1922], İzmi̇r – Efes – Selçuk (Smyrna – Ephesus – Selçuk, 1925) ve İstanbul’un Çeşmeleri ̇ ve İstanbul’da Türk Kadınları (Fountains of Constantinople & Turkish Women in Constantinople, 1926) adlı filmler seyirciyle buluşacak.

Çocuklara film izleme alışkanlığı edindirme, sinema kültürü aşılama ve hayal güçlerini geliştirme amacıyla düzenlenen ‘Çocuklar İçin’ adlı bölümde ise bu yıl Thorsten Drößler ve Manuel Schroeder’ın Paolo’nun Mutluluğu (Paolo’s Happiness, 2021), Augusto Schillaci’in Atlıkarınca (La Calesita, 2021), Britt Raes’in Luce ve Kaya (Luce and the Rock, 2022) ve Madeleine Homan’ın Kürk (Fur, 2022) filmleri yer alıyor. Seçkide yer alan filmler aynı zamanda ‘Otizm Dostu Gösterimler’ kapsamında da seyirciyle buluşacak. Otizm spektrum bozukluğuyla mücadele eden çocuk ve gençlere özel loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak yapılacak gösterimlerde seyircilere yiyecek içecek tüketme ve diledikleri gibi hareket etme imkânı sunulacak.

Gösterimlerin yanı sıra bir dizi etkinliğin de düzenleneceği festivalde çocukların kendi yarattıkları karakterler ve öykülerle canlandırma film denemeleri yaptıkları ‘Canlandırma Atölyesi’ canlandırma sanatçısı Deniz Öcal tarafından 24 Ekim Salı günü düzenlenecek. Sesli betimleme ve film yapımının ortak noktalarının irdeleneceği ‘Yaratıcı Sesli Betimleme Atölyesi’ ise uzun yıllar sağır ve engelli oyuncularla çalışmış olan dijital sanatçı, yazar ve yapımcı Michael Achtman tarafından 25 Ekim Çarşamba günü yapılacak. Her iki atölyede Goethe Institut Ankara’da gerçekleşecek.

11. Engelsiz Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerinde dağıtılacak ödüller 26 Ekim Perşembe akşamı Goethe Institut Ankara’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Gösterim programına dair detaylı bilgiye ve güncel gelişmelere festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

engelsizfestival.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.