Şu An Okunan
27. Türkiye Almanya Film Festivali Onur Ödülleri Açıklandı

27. Türkiye Almanya Film Festivali Onur Ödülleri Açıklandı

Türkiye Almanya Film Festivali kapsamında verilen Onur Ödülleri bu yıl Şerif Gören ve Michael Verhoeven’e takdim edilecek.

27. Türkiye Almanya Film Festivali’nden detaylar belli olmaya başladı. Her sene olduğu gibi bu yıl da Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlenecek festival 10-19 Mart 2023’te gerçekleştirilecek. Festivalin bu yılki açılış filmi On Kadın (1987) olarak belirlendi. Senaryosunu Hüseyin Kuzu’nun kaleme aldığı, yönetmenliğini Şerif Gören’in üstlendiği filmde, her birine Türkan Şoray’ın hayat verdiği farklı kadın portreleri üzerinden ataerkil düzende yaşamaya çalışan kadınların hikâyeleri anlatılıyor. Birbirinden bağımsız hikâyeleri tek çatı altında bir araya getiren filmde Şoray’ın canlandırdığı her bir karakter ise farklı seslendirme sanatçıları tarafından seslendiriliyor. Karakterleri Bedia Ener, Arsen Gürzap, Celile Toyon, Güler Ökten, Aliye Uzunatağan, Alev Koral, Nevin Akkaya, Zerrin Sümer ve Neval Balçın’ın seslendirdiği filmde Şoray’la birlikte Erdal Özyağcılar, Songül Ülkü, Bilal İnci, Hale Akın gibi isimler rol alıyor.

On Kadın

Festivalin Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri ise yönetmenler Şerif Gören ve Michael Verhoeven. Sinema kariyerine kurgucu olarak başlayan, bugüne kadar yüzlerce filmde asistan olarak görev alan Gören, toplumsal meselelere bakış atan filmleriyle tanınıyor. On Kadın‘ın yanı sıra Altın Portakal’dan En İyi Film ve En İyi Yönetmen dâhil beş ödülle ayrılan Endişe (1974) ve Cannes’da büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanma onurunu Yılmaz Güney’le birlikte paylaştığı Yol (1982) gibi sayısız filmde imzası bulunuyor. Sinema kariyerine 1950’li yıllarda oyuncu olarak başlayan Michael Verhoeven ise eşiyle birlikte Sentana Filmproduktion GmbH adlı yapım şirketini kurduktan sonra yönetmen tarafına ağırlık veriyor. Politik-sanat sinemasının temsilcileri arasında gösterilen Verhoeven’in komediden drama, belgeselden kurmacaya farklı türlerde üretimleri bulunuyor. O.K. (1970), Beyaz Gül (Die Weisse Rose, 1982), Korkunç Kız (Das schreckliche Mädchen, 1990) bunların başında geliyor.

Gören ve Verhoeven, ödüllerini festivalin 10 Mart 2023’teki açılış töreninde teslim alacak. PEN Türkiye Başkanı, yazar ve senarist Zeynep Oral, yönetmen Biket İlhan, müzisyen ve oyuncu Melike Demirağ’ın yanı sıra Almanya’dan Nürnberg Ana Belediye Başkanı Marcus König, Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyounu FIPRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder de törende hazır bulunacak.

Festivalle ilgili detaylı bilgiye Türkiye Almanya Film Festivali’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.