Şu An Okunan
Sinemaların Açılmaya Başladığı Çin’de Eski Hitler Yeniden Vizyona Girecek

Sinemaların Açılmaya Başladığı Çin’de Eski Hitler Yeniden Vizyona Girecek

Salgının başlangıç bölgesi Hubei’de 700’e yakın sinema salonu kapılarını tekrar açtı. Sektör, Avengers serisi ve Avatar gibi, Hollywood yapımı eski gişe filmlerinden medet umuyor.

Corona virüs salgınının kontrol altına alındığı Çin’de, 600 – 700 kadar sinema salonu yeniden açıldı. Yöneticiler, koltukları doldurmak için eski gişe filmlerinden medet umuyor. Önümüzdeki günler ve haftalarda Marvel’ın dört filmlik Avengers serisi (2012-2019), James Cameron’ın Avatar’ı (2009) ve Christopher Nolan’ın Başlangıç (Inception, 2010) ile Yıldızlararası (Interstellar, 2014) filmleri tekrar gösterime girecek. Filmlerin vizyon tarihi kesinleşmiş değil ama, The Hollywood Reporter’ın aktardığına göre, sinema salonu sahipleri zamanlamayla ilgili olarak “dijital kopyalar gelir gelmez” ifadesini kullanıyor.

Salgının başlangıç noktası olan Hubei bölgesinde, sinemalar dışında restoranlar ve alışveriş merkezleri gibi diğer iş yerleri de, yeniden hizmete başlamak için denemelerde bulunmaya başladı. Tüm ülkeyi kapsayan sinema zincirlerinin henüz hiçbiri açılmazken, kapılarını açan salonlar, salgının daha az etkili olmuş olduğu, görece ücra bölgelerdeki daha küçük işletmeler. Çin’de hayata döndürülmeye çalışılan film gösterim sektörünün başa çıkmak durumunda kaldığı başlıca iki zorluk, seyircileri kalabalık halde multiplex’lere dönmenin güvenli olduğuna, dağıtımcıları ise seyirci olduğuna ikna etmek.Çin Film Bürosu, bu dönemde sinema salonu sahiplerine destek olabilmek adına özel uygulamalar getirdi. Örneğin devlet destekli dağıtımcı China Film Group, yerel sinemaların eski yerli hit’leri gösterime sokmasına ve bilet gelirinin tamamını almasına izin verdi. Öncesinde, bilet gelirinin yüzde 43’ü kesiliyordu. Ülkede filmleri tekrardan salonlarda gösterilecek Hollywood stüdyoları ise, yüzde 25’lik paylarını almaya devam edecek.

Seyircilerin favorilerine ikinci bir vizyon şansı vermek, Çin’de “büyük ticaret” anlamına gelebiliyor. 2012’de, James Cameron’ın Titanik’inin (Titanic, 1997) üç boyutlu versiyonu tekrar gösterildiğinde 145 milyon dolar getirmişti. 2018’de ise Hayao Miyazaki’nin 2001 tarihli filmi Ruhların Kaçışı (Sen to Chihiro no kamikakushi) ise Çin’deki yeniden gösterim döneminden 69 milyon dolar kazandı.

Güncelleme (27 Mart): Çin’de tüm sinemaların yeniden kapatılmasına karar verildi. Karara ilişkin özel bir açıklama yapılmadı. Kısa süreliğine açık kalan 600 civarı sinema salonuna gelen seyirci sayısı, günde ortalama 1 kişinin altındaydı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.