Şu An Okunan
Altyazı Yazarları Seçti: 2022’nin En İyi Yerli Filmleri

Altyazı Yazarları Seçti: 2022’nin En İyi Yerli Filmleri

Kurak Günler

Altyazı yazarlarının oylarıyla belirlenen yılın en iyi filmleri listelerimizde sıra yerli filmlerde. Festival, vizyon ya da dijital platformlarda 2022 yılı içerisinde ilk gösterimini yapan filmlerden oluşan listemizde beş Türkiye yapımı film yer alıyor.

2022’yi geride bırakmaya hazırlanırken her zaman olduğu gibi yılın bıraktığı izleri filmlerde aramaya devam ediyoruz. Geleneksel Altyazı listelerinde sıra bu kez Türkiye sinemasında. Altyazı yazarlarının kişisel listeleriyle belirlenen ‘2022’nin En İyi Yerli Filmleri’ listemizde beş yeni yerli yapım yer alıyor. Listelerimizi bu yıl Türkiye’deki festivallerde, vizyonda ya da dijital platformlarda ilk gösterimlerini yapan Türkiye yapımı filmler üzerinden oluşturduğumuzu hatırlatalım.

Bu yılki ‘En İyi Türkiye Filmleri’ oylamasına Altyazı yazarlarından Ahmet Gürata, Ali Ercivan, Ekrem Buğra Büte, Janet Barış, Müge Turan, Selin Gürel, Şenay Aydemir, Tanju Baran ve Öykü Sofuoğlu seçimleriyle katkıda bulundu.

Yazarlarımızın kişisel listelerine sayfanın sonundan ulaşabilirsiniz.


2022’nin En İyi Yerli Filmleri

5. Karanlık Gece

Özcan Alper’in bir süredir merakla beklenen yeni filmi Karanlık Gece‘de müzisyenlik yapan İshak karakterinin hasta annesini görmek üzere bir süredir uğramadığı kasabasına dönüşünü ve geçmişle yüzleşmesini izliyoruz. Türkiye’nin linç kültürü, hafıza, suç ve fail üzerine çok yönlü bir hikâye anlatan film son yıllarda içinden geçtiğimiz güncel sosyopolitik atmosfere dair de epey açık sözlü bir anlatı takip ediyor. Film, dünya prömiyerini yaptığı 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülleriyle dönmüştü.

Ekrem Buğra Büte’nin film hakkında kaleme aldığı Altın Portakal Günlükleri’ni okumak için tıklayın.


4. Cadı Üçlemesi 15+

Cadı Üçlemesi: 15+

Ceylan Özgün Özçelik’in 13+, 15+ ve 18+ filmlerinden oluşan Cadı Üçlemesi’nin ikinci filmi 15+, bu yılın öne çıkan yerli belgeselleri arasındaydı. İlk gösterimini 41. İstanbul Film Festivali’nde yapan film kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldüren Aylin ve Havva’nın hikâyesine odaklanıyor. Özçelik, iki kadının cezaevinden yazdıkları mektupları, seyirciyi âdeta hipnotize eden bir görsel ve işitsel dünya kurarak, bir kâbuslar ve düşler anlatısına dönüştürüyor. 

Aslı Ildır’ın yönetmen Ceylan Özgün Özçelik’le gerçekleştirdiği söyleşiyi okumak için tıklayın.


3. Çilingir Sofrası

Çilingir Sofrası

Ali Kemal Güven’in yazıp yönettiği Çilingir Sofrası, bu yılın en dikkate değer sürprizlerinden biriydi. İki eski ‘dost’un yıllar sonra bir çilingir sofrasında buluşmasına odaklanan film, bir masa etrafında geçirilmiş tek bir geceden güçlü, incelikli ve sahici bir aşk hikâyesi çıkarıyor. Barış Gönenen ve Ahmet Rıfat Şungar’ın başrollerdeki performanslarıyla İstanbul Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu, Ankara Film Festivali’nde ise Mansiyon ödülünü paylaştıkları film, hem seyirci hem eleştirmenler nezdinde kazandığı takdirle yakın dönem sinema tarihimizde anlatılmış dört başı mamur kuir aşk hikâyelerinden birisi olarak şimdiden iz bırakmış durumda.

Ekrem Buğra Büte’nin film hakkında kaleme aldığı İstanbul Film Festivali Günlükleri’ni okumak için tıklayın.


2. Ayna Ayna

Ayna Ayna

2012 yapımı Şimdiki Zaman‘la büyük beğeni toplayan Belmin Söylemez’in ikinci uzun metrajı Ayna Ayna, uzun yıllardır büyük merakla beklenen bir yapım. Öyküsünü üç kadın karakter etrafında kuran Söylemez, karakterlerini ataerkil bir toplumda, zorlu ekonomik koşullar içinde, dönüşen kentin boğucu atmosferinde var olma çabaları etrafında birleştiriyor. İstanbul’da yaşama deneyimine oldukça kişisel, özenli ve tefekkür yüklü bir bakışla yaklaşan film yalnızca bu senenin değil Türkiye’nin içinden geçtiği son yıllara dair önemli bir insani tanıklık ve hafıza işlevi taşıyor.

Berke Göl’ün film hakkında kaleme aldığı Altın Portakal Günlükleri’ni okumak için tıklayın.


1. Kurak Günler

Kurak Günler

Emin Alper’in Cannes’da gerçekleşen dünya prömiyerinden itibaren coşkuyla tartışılan yeni filmi Kurak Günler, bu yılın sinema olaylarından biriydi. Bilhassa 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirilen Türkiye prömiyerinden itibaren gündemin merkezine yerleşen, bakanlığın baskı girişimleri ve ardından yaşananlarla çok tartışılan film, kitlesel bir beğeniyle de karşılandı. Alper’in Yanıklar adlı bir Anadolu kasabasına yeni atanan Savcı Emre karakteri üzerinden günümüz politik atmosferine doğrudan göndermeler taşıyan bir anlatıyı takip ettiği filmi gerek kullandığı politik gerilim unsurlarıyla gerek takip ettiği karabasan hissiyle 2022’de temel iz bırakan filmlerden biri olacak şüphesiz.

Aslı Ildır’ın filmle ilgili kaleme aldığı yazıyı okumak için tıklayın.

Aslı Ildır ve Ekrem Buğra Büte’nin Emin Alper’le gerçekleştirdikleri söyleşiyi okumak için tıklayın.


2022’nin En İyi Yerli Filmleri – Sinema Yazarlarının Listeleri

Ahmet Gürata

1. Kurak Günler

2. Ayna Ayna

3. Boşlukta

4. Suna

5. Kabahat

Ali Ercivan 

1. Çilingir Sofrası

2. Cadı Üçlemesi 15+

3. Beriya Şevê / Geceden Önce

4. Karanlık Gece

5. Kurak Günler

Ekrem Buğra Büte

1. Kurak Günler

2. Ayna Ayna 

3. Ela ile Hilmi ve Ali

4. Çilingir Sofrası

5. Cadı Üçlemesi 15+

Janet Barış

1. Kurak Günler

2. Ela ile Hilmi ve Ali

3. Çilingir Sofrası

4. Kar ve Ayı

5. Bergen

Müge Turan

1. Kurak Günler

2. Ayna Ayna 

3. Klondike

4. Ela ile Hilmi ve Ali

5. Cadı Üçlemesi 15+

Öykü Sofuoğlu

1. Cadı Üçlemesi 15+

2. Kurak Günler 

3. Klondike

4. Çilingir Sofrası

Selin Gürel

1. Kurak Günler

2. Karanlık Gece

3. Klondike

4. Çilingir Sofrası

5. Cadı Üçlemesi 15+

Şenay Aydemir

1. Karanlık Gece

2. Kurak Günler

3. Ayna Ayna

4. Çilingir Sofrası

5. Ela ile Hilmi ve Ali

Tanju Baran

1. Kurak Günler

2. Ayna Ayna

3. Cici

4. Cadı Üçlemesi 15+

5. Kar ve Ayı


Altyazı yazarlarının belirlediği ‘2022’nin En İyi Filmleri’ listesi için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.