Şu An Okunan
Altyazı Sinema Seminerleri Bahar 2024 Programı

Altyazı Sinema Seminerleri Bahar 2024 Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin bahar programı açıklandı. Film analizi, senaryo yazımı, sinema tarihi ve tür sineması gibi pek çok konuya odaklanan sekiz seminer Mayıs ayına kadar katılımcılarla buluşacak.

Çevrimiçi düzenlenen Altyazı Sinema Seminerleri sekiz programla devam ediyor. Aslı Ildır ile filmlerin diline, Engin Ertan ile tür sinemasına, Gülengül Altıntaş ve Ali Ercivan ile senaryonun temellerine, Hakan Bıçakçı ile edebiyatta ve sinemada hikâye kavramına, Kutlukhan Kutlu ile edebiyat ve sinemada dönüşüm öykülerine, Övgü Gökçe ile yakın dönem Türkiye sinemasına ve Altyazı yazarları ile sinema tarihine bakacağımız seminerlerin programını aşağıda bulabilirsiniz.

Seminer Aboneliği Kampanyası

Birden çok seminere katılmak isteyenlerin indirimli fiyatlardan faydalanabileceği seminer abonelik paketlerine göz atmayı unutmayın. Üç ya da altı semineri kapsayan paketlerden birini satın almak için Altyazı Dükkân’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Askıda Seminer Programında Yeni Dönem

Altyazı Sinema Derneği’nin 2021’de başlattığı ve üniversite öğrencilerinin sinema seminerlerine ücretsiz katılma şansı elde ettiği ‘Askıda Seminer’ projesi yeni dönemde de devam ediyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Altyazı Sinema Seminerleri Bahar Programı

Hakan Bıçakcı ile ‘Hikâyenin Anatomisi: Edebiyatta ve Sinemada Hikâye’ Semineri

Seminer Tarihleri: 6 Ocak-4 Şubat / Cumartesi 12.00-15.00

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Beş haftalık bu seminerde hikâye kavramına farklı cephelerden yaklaşacağız. Bir kurmaca fikrini aktarmanın sinema ve edebiyat dilindeki temel farklarına odaklanacağız. Gerçek ile gerçekliğin, hikâye ile olay örgüsünün, özdeşleşme ile yadırgamanın, gösterilenler ile ima edilenlerin ayrımı üzerine tartışacağız. Genlerimize işlemiş klasik hikâye yapısını inceleyeceğiz ve yapı karşıtı deneysel yaklaşımlarla karşılaştıracağız. Doğaüstü unsurların yer aldığı, dolayısıyla gerçekliğin yara aldığı türleri, ara bölgede kalan fantastik durumları, korku anlatılarını ve korkunun canavarlarını masaya yatıracağız.

Gülengül Altıntaş ile ‘Senaryo Geliştirme ve Yazım Süreci’ Semineri

Seminer Tarihleri: 7 Ocak – 4 Şubat / Pazar 15:30-18:30

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Bu seminerin amacı senaryo yazmak isteyenleri, fikirden senaryoya, planlama geliştirme ve kolaylaştırıcı yöntemler ile tanıştırmak, bir senarist için gerekli olan film dili becerilerini kazandırmak ve senaryo yazarlığına adım atmalarını sağlamak. Atölye boyunca katılımcılar senaryo yazımının temel ilkelerini öğrenecek, izleyecekleri örnekler üzerinden senaryo okuması yaparak farklı tür ve anlatım biçimleriyle tanışacak. Seminerin son haftasında arzu eden katılımcıların yazmakta oldukları bir senaryo fikrini seminerde sunup tartışmaya açabilecekleri bir pitching günü düzenlenecek.

Seminer hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayın.

Ali Ercivan ile ‘Bir Senaryoyu İyi Yapan Nedir?’ Semineri

Seminer Tarihleri: 10 Şubat – 9 Mart / Cumartesi 15:30 – 18:30

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Bir senaryoyu iyi yapan nedir? Beş haftalık bu seminerde, sinema tarihinden güncel ve klasikleşmiş örnekler üzerinden bir senaryoyu kusursuz, bazen de kusurlu ama en nihayetinde “ders niteliğinde” kılan unsurları cımbızla seçe seçe inceleyeceğiz.

Altyazı Yazarları ile ‘Sinema Tarihi II’ Semineri

Seminer Tarihleri: 11 Şubat – 10 Mart / Pazar 12:00 – 15:00

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Altyazı Yazarları ile ‘Sinema Tarihi’ seminerleri, sinema tarihindeki temel dönemlere ve sanatsal akımlara yoğunlaşıyor, sinemanın icadından itibaren kronolojik bir seyirle yakın döneme kadar uzanıyor. Zengin eğitmen kadrosuyla toplam 10 haftadan oluşan seminer programının 5 haftalık ikinci bölümünde, Hollywood’un altın çağından başlayarak yeni dalgaların ve ülke sinemalarının önemli bir kısmı ele alınacak. Seminerin ilk bölümünün programına göz atmak için tıklayın.

Engin Ertan ile ‘Tür Sineması’ Semineri

Seminer Tarihleri: 16 Mart – 13 Nisan / Cumartesi 12:00 – 15:00

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Beş farklı film türünün her hafta bir klasik bir de yenilikçi örnek üzerinden karşılaştırmalı ele alınacağı bu seminer, tür sinemasının biçim ve içerik açısından belirleyici özellikleri üzerine katılımcılarla beraber tartışmayı ve sinema tarihinde eğlenceli bir yolculuğu hedefliyor.

Kutlukhan Kutlu ile ‘Edebiyat ve Sinemada Dönüşüm Hikâyeleri’ Semineri

Seminer Tarihleri: 16 Mart – 13 Nisan / Pazar 15:30 – 18:30

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Beş haftalık bu seminerde bedenin, kimliğin, mekânın kökünden değiştiği hikâyelere bakacak, bu hikâyelerin sinemada, edebiyatta, çizgi romanda ve oyunlardaki örneklerinden bahsedeceğiz. 

Övgü Gökçe ile ‘2000’ler Türkiyesi’nde Sinemada Tartışmalar’ Semineri

Seminer Tarihleri: 20 Nisan – 18 Mayıs / Cumartesi 11:00 – 14:00

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Yakın Dönem Türkiye Sinemasında Tartışmalar Semineri, 2000’lerin başında bu yana sinemada çok tartışılan belli başlı tematik alanlara yakından bakmayı amaçlıyor. Övgü Gökçe’nin yürütücülüğünü yapacağı seminerde şehir/taşra, sınıf, toplumsal cinsiyet temsilleri gibi alanların yanı sıra, politik sinema, minimalizm, auteurlük gibi biçimsel ve üslupsal konular Altyazı yazarlarının katılımıyla ele alınacak.

Aslı Ildır ile Bir Film Nasıl Okunur II

Seminer Tarihleri: 21 Nisan – 19 Mayıs / Pazar 15:30 – 18:30

Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)

Filmler, farklı açılardan baktığımızda bize farklı anlamlar sunar mı? Filmde yaratılan anlam dünyasının kaç farklı katmanı vardır? Filmin anlamını yalnızca yönetmen mi belirler? Filmleri başka bir “gözle” izlemek mümkün müdür? Bu seminerde film analizi ve yorumunda farklı okuma yöntemlerine bakacak; filmleri anlarken bize yardımcı olabilecek, bazen birbirleriyle konuşan, bazen ise çelişen kuram ve tartışmalara değineceğiz. Seminer programı, serinin ilkini almamış olan katılımcılarımız için de uygundur.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.