Şu An Okunan
Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (8-14 Nisan)

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (8-14 Nisan)

Annette

Altyazı Öneriyor’da haftanın öne çıkan filmi Her Şey Her Yerde Aynı Anda. 41. İstanbul Film Festivali ise özlenen tarihine ve gösterim koşullarına geri dönüyor.

İki yıllık pandemi arasının ardından 41. İstanbul Film Festivali alışıldık düzenine geri dönüyor. Cuma günü itibariyle başlayan festival İstanbul’un sinema gündemini belirleyen etkinlik elbette. Öte yandan vizyonda ise bir anda sürpriz bir başarı elde eden Her Şey Her Yerde Aynı Anda rüzgârı esecek. Dijital platformlarda ise Annette, Aç Kalpler, Ahed’in Dizi, Bıçaklar Çekildi gibi filmler dikkat çekiyor. Öte yandan BluTV özel yapımı Alef’in yeni sezonu da polisiye meraklılarının kaçırmaması gereken bir alternatif.


Dijital Platformlar 

Bu hafta dijital platformlarda yayına girmiş film ve diziler

Aç Kalpler

MUBI Türkiye

İtalyan yönetmen Saverio Costanzo’nun dördüncü uzun metrajı Aç Kalpler (Hungry Hearts, 2014) MUBI Türkiye’de gösterimde. Başrollerini Adam Driver ve Alba Rohrwacher’in paylaştığı film genç bir çiftin çocuk bakımına dair endişeleri üzerinden gerilimli bir anlatı ve tekinsiz bir dünya inşa etmeyi başarıyor.

Filmi Gözde Onaran’ın kaleminden okumak için tıklayın.

Ahed’in Dizi

MUBI Türkiye

Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nü Apichatpong Weerasethakul’un Memoria’sıyla (2021) paylaşan Ahed’in Dizi (Ha’berech, 2021), 9 Nisan’dan itibaren MUBI Türkiye’de izlenebiliyor. İsrailli yönetmen Nadav Lapid’in otobiyografik öğeleriyle öne çıkan bu öfke dolu ve isyankâr filmi, Y adında bir yönetmenin öyküsü üzerinden aidiyet ve yabancılık deneyimlerini hem kişisel hem de politik düzlemde sorguluyor.

Filmi Öykü Sofuoğlu’nun kaleminden okumak için tıklayın.

Alef: Mâl-i Hülya (2. sezon)

BluTV

İlk sezonunu Emin Alper’in yönettiği BluTV dizisi Alef’in (2020- ) yeni sezonundan ilk dört bölüm dijital platformda yayına girdi. Farklı karakter ve olayların takip edildiği dizi ilk sezonuyla tematik bağlantılar kurarken bu kez Kapadokya’da yaşanan cinayetlerle İbn-i Sina’nın teorileri arasında bağlantılar kuruluyor. Bu sezonun yönetmenlik koltuğunda Gökhan Tiryaki otururken oyuncu kadrosunda ise Taner Ölmez ve Aybüke Pusat gibi isimler var. 

Annette

Bein Connect 

Son olarak dokuz yıl önce Kutsal Motorlar’a (Holy Motors, 2012) imza atan Leos Carax’ın geri döndüğü film Annette (2021), Bein Connect kataloğuna eklendi. Usta yönetmenin ikonik müzik grubu Sparks’la birlikte ürettiği film geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nin açılışını yapmış ve festivalden En İyi Yönetmen ödülüyle dönmüştü. Adam Driver ve Marion Cotillard’ın başrollerde yer aldığı Annette vizyon yolculuğunun ardından Türkiye’de ilk kez bir dijital platform tarafından yayına alındı. 

Ekrem Buğra Büte’nin filmle ilgili yazısını okumak için tıklayın.

Bıçaklar Çekildi

Netflix Türkiye

Rian Johnson’ın yazıp yönettiği Bıçaklar Çekildi (Knives Out, 2019) Netflix Türkiye’de gösterimde. Ünlü bir yazarın seksen beşinci yaşını kutladığı gecenin sabahında malikânesinde ölü bulunmasını ve sonrasında yaşanan soruşturmanın aile için husumetleri ortaya dökmesini anlatan film, Agatha Christie tarzı ‘katil kim?’ hikâyelerinden esintiler taşıyan eğlenceli bir suç komedisi.

Filmi Berke Göl’ün kaleminden okumak için tıklayın.

Cemil Şov 

Netflix Türkiye

Yönetmenliğini Barış Sarhan’ın üstlendiği Cemil Şov (2021), Netflix Türkiye kataloğuna eklendi. Oyunculuğa takıntı derecesinde bir ilgi duyan güvenlik görevlisi Cemil’in hikâyesine odaklanan film dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapmış ve ardından pek çok festivalde gösterilmişti. Adana’da En İyi Erkek Oyuncu, Engelsiz Filmler Festivali’nde En İyi Film ve Yönetmen ödüllerini alan Cemil Şov, dijital platformlarda haftanın öne çıkan yerli yapımlarından biri.

Yeşim Tabak’ın yönetmen Barış Sarhan’la söyleşisini okumak için tıklayın.

The Good Fight

Bein Connect

Başarılı politik dram dizisi The Good Wife’ın (2009-2016) evrenini devam ettiren dizi The Good Fight (2017- ) tüm sezonlarıyla Bein Connect’te. The Good Wife’ın final bölümünün bir yıl sonrasından itibaren yaşananları anlatan spin-off dizisi büyük bir finansal dolandırıcılık sonrasında genç bir avukatın kendini bir hukuk firmasında çalışan olarak bulmasını konu ediniyor. Oyuncu kadrosunda ise Christine Baranski, Delroy Lindo, Gary Cole, Rose Leslie, Sarah Steele ve Cush Jumbo gibi isimler mevcut.

Lübnan Semaları

Bein Connect

Chloé Mazlo’nun otobiyografik öğeler taşıyan ilk filmi Lübnan Semaları (Sous le Ciel d’Alice, 2020) Bein Connect’te gösterimde. 1950’lerde anavatanı İsviçre’den ayrılarak Lübnan’a yerleşen ve burada aşkı bulan bir kadına odaklanan film, ülkede patlak veren iç savaşın hayatı tamamen değiştirmesini konu edinen bir dram. Filmin başrolünde İtalyan yıldız Alba Rohrwacher’in yer aldığını da ekleyelim.

Aşağıdan Yukarıya: Kadrajın Dışı Yok

Altyazı YouTube Kanalı

Altyazı Fasikül’ün yeni video serisi ‘Aşağıdan Yukarıya’ bu hafta Oktay İnce imzalı Kadrajın Dışı Yok’la devam ediyor. Oktay İnce sokakta kamerayla kayıt almanın, insanları, hayvanları ve eylemleri görüntülemenin etiğine dair not ve düşünceler aktarıyor.


Vizyonda

Bu hafta sinemalara hangi filmler geliyor? Hangilerini görmeli?

Her Şey Her Yerde Aynı Anda

Gösterime girdiği andan itibaren bir anda büyük olay yaratan Her Şey Her Yerde Aynı Anda (Everything Everywhere All at Once, 2022) haftanın öne çıkan vizyon filmi. Dan Kwan ve Daniel Scheinert’ın yazıp yönettiği film farklı paralel evrenlerde yaşayabildiğini keşfeden bir kadının hikâyesini anlatıyor. Evelyn’in tek başına tüm evrenleri kurtarma mücadelesini takip eden filmi Başka Sinema salonlarında görmek mümkün.


Festivaller 

Bu hafta başlayan film festivalleri.

41. İstanbul Film Festivali 

Pandemi koşulları nedeniyle iki yıldır farklı koşullarda ve geniş zaman aralıklarında düzenlenen İstanbul Film Festivali, gelenekselleşmiş tarih aralığına ve gösterim düzenine geri dönüyor. Bu yıl 41. kez düzenlenen festival 8-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul’un farklı noktalarında seyirciyle buluşacak. Zengin programı içerisinde pek çok farklı yapımın izlenebileceği festival bu yıl ilk kez Sinematek/Sinema Evi’nde de düzenleniyor.

Festivalle ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın. 

Festival programından 25 film önerimiz için tıklayın.


Yıldız Tablosu

Sinema yazarları vizyonda ve dijital platformlarda Türkiye gösterimlerini yapan yeni filmleri değerlendiriyor.

(Hazırlayan: Büşra Uyar)

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.