Şu An Okunan
Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (4-10 Haziran)

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (4-10 Haziran)

Sweet Tooth

Bu hafta itibariyle 2021 yılının yaz aylarına giriş yaptık. 1 Haziran’la birlikte yeni bir “normalleşme” süreci de başlamış oldu. Birçok konuda yaşanan belirsizlik ve tahmin edilemezlik uzun süredir hasret kaldığımız sinema salonlarının geleceğiyle ilgili de geçerliliğini sürdürüyor. Zira 1 Haziran’a varmadan birkaç saat önce İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan duyuruyla sinema salonlarının yüzde 50 kapasiteyle çalışmaya başlayacağı açıklandı ancak bunun üzerinden 24 saat geçmeden açılma tarihi 1 Temmuz’a ertelendi. Sonuç olarak sinemalara kavuşabilmiş değiliz. Gözümüz de bir yandan dijital platformlara gelen yeni film ve dizilerde. Bu hafta yine klasiklerden güncel yapımlara uzanan geniş bir listeyle karşınızdayız.


Arkadaşımın Evi Nerede? 

MUBI Türkiye


Abbas Kiarostami’nin sinemasını tanımlayan sadelik ve derinliğin, sıradan yaşamların gündelik serüvenlerinden çıkarılan şiirin en güzel karşılıklarından birini görürüz Arkadaşımın Evi Nerede?’de (Khane-ye doust kodjast?, 1987). ‘Köker Üçlemesi’nin ilk filmi olan bu hümanist öyküde sekiz yaşındaki Ahmet’i takip ederiz. Yanlışlıkla okul defterini yanına aldığı sıra arkadaşı, o akşam ödevini deftere işleyemezse öğretmen tarafından cezalandırılacaktır. Ahmet bu yüzden mutlaka arkadaşının evini bulmalı ve defteri teslim etmelidir. Yetişkinlerden yardım ister ama derdinin ciddiye alınmasını sağlayamaz, böylece Köker’den yan köye uzanan, incelikli insan manzaralarıyla dolu bir maceranın içinde bulur kendini.

Filmi Murat Özyaşar’ın kaleminden okumak için tıklayın.


Bir Cinayetin Anatomisi

Netflix Türkiye


Gelmiş geçmiş en iyi mahkeme filmlerinden biri olarak anılan bu Otto Preminger klasiği, John D. Voelker’ın çok satan romanına, roman ise 1952’de gerçekten görülmüş bir davaya dayanıyor. En İyi Film dâhil yedi dalda Oscar’a aday gösterilen ve gişede büyük başarı elde eden Bir Cinayetin Anatomisi’nde (Anatomy of a Murder, 1959) James Stewart bir avukat rolünde. Cinayetle yargılanan müvekkili, kurbanın eşine tecavüz ettiğini, sonrasında kendisinin cinnet geçirdiğini ve neler olduğunu hatırlayamadığını iddia ediyor… Voelker’ın hukukçu geçmişinin yanı sıra Preminger’in de hukuk eğitimi almış olmasının da katkısıyla, film bu gizemli davayı bir hayli gerçekçi biçimde ele alıyor. Tansiyonu yüksek bir dram. 


Beş Kere İki

BluTV

Olgunluk döneminde verdiği ilk eserlerden Beş Kere İki’de (5×2, 2004) François Ozon, bir erkekle bir kadının yıllara yayılan tanışma, birbirlerine âşık olma, evlenme, birbirlerinden uzaklaşma ve boşanma sürecini, tersten sıralanmış beş epizot hâlinde anlatıyor. Bir ilişkinin anatomisini son derece incelikli gözlemler eşliğinde inceleyen film, söz konusu tersine kurgunun da yardımıyla izleyiciye benzersiz bir duygusal deneyim sunuyor. Başrollerini Valeria Bruni Tedeschi ile Stéphane Freiss’ın paylaştığı Beş Kere İki’nin müzikleriyle de hafızalara kazındığını ekleyelim.


Biz Hayvanlar

Bein Connect 

Son yılların dikkat çeken Amerikan bağımsızlarından Biz Hayvanlar (We The Animals, 2018) Bein Connect kataloğuna eklendi. ABD’li yönetmen Jeremiah Zagar’ın ilk uzun metraj kurmacası tanıdık bir büyüme öyküsüne getirdiği kendine has yaklaşımla dikkat çekiyor. Zagar’ın Dan Kitrosser’le birlikte Justin Torres’in aynı adlı öyküsünden uyarladığı film, işçi sınıfına mensup bir ailede büyüyen Jonah’nın kişisel, varoluşsal ve cinsel kimliğini arayışını konu ediniyor. Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapan Biz Hayvanlar, ilk gösterime girdiği dönem 16 mm filme çekilmiş grenli görüntülerinden süzdüğü görsel atmosferi, kullandığı animasyon sekansları ve Zagar’ın yönetmenlik hamurunda bulunan belgeselci gözü bir araya getirme becerisiyle beğeni toplamıştı.


Dört Köşeli Üçgen

MUBI Türkiye

Mehmet Güreli’nin ikinci uzun metrajı Dört Köşeli Üçgen (2018) MUBI Türkiye’de gösterimde. Salâh Birsel’in aynı adlı romanından uyarlanan film, belirsiz bir zamanda, siyah-beyaz bir İstanbul’da geçiyor. Filmin odak noktasındaysa, kendini “uluslararası bir gözlemci” olarak tanıtan, işyerinde de arkadaşlarıyla ilişkilerinde de inatçılığıyla huzursuzluk yaratan bir adam yer alıyor. Karşı karşıya geldiği insanlarla varoluşsal ve etik meseleler üzerine uzayıp giden diyaloglara giren Gözlemci’nin öyküsü, yer yer absürd bir mizaha, yer yer tavizsiz bir eleştirelliğe alan açıyor. Dört Köşeli Üçgen, yakın dönem sinemamızın en özgün örneklerinden biri.

Mehmet Güreli ile Dört Köşeli Üçgen üzerine söyleşimizi okumak için tıklayın.


Evdeydim, Ama

MUBI Türkiye

Çağdaş Almanya sinemasının önde gelen isimlerinden Angela Schanelec’in son filmi Evdeydim, Ama (Ich War Zuhause, Aber, 2019) MUBI Türkiye’de gösterimde. Prömiyerini yaptığı Berlin Film Festivali’nde Schanelec’e En İyi Yönetmen ödülü kazandıran film, birkaç günlüğüne ortadan kaybolan oğlunun yeniden ortaya çıkmasından sonra bir tür varoluş krizine giren bir kadına odaklanıyor. Yönetmenin kendine özgü anlatımının karakteristik özelliklerini taşıyan Evdeydim, Ama, ağır temposu ve deneysel anlarıyla izleyiciden sabır isteyen ama bunun karşılığını da veren kuvvetli bir film.


Kız Kardeşler

Netflix Türkiye

Her biri besleme olarak birer ailenin yanına yerleştirilen ve yıllar sonra yeniden bir araya gelen üç kardeşin öyküsü Kız Kardeşler (2019), çevrimiçi platformlardaki yolculuğuna Netflix Türkiye’de devam ediyor. Tepenin Ardı (2012) ve Abluka’dan (2015) sonra Emin Alper’in üçüncü filmi niteliğinde olan ve dünya prömiyerini Berlinale’nin ana yarışma bölümünden yapan Kız Kardeşler, aynı yıl İstanbul Film Festivali’nden En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleriyle dönmüştü. Kendine has espri anlayışıyla klasik taşra anlatısının ezberleriyle oynayan ve Türkiye’de tür sinemasına yeni bir soluk getiren yönetmenlerden Emin Alper, Reyhan, Nurhan ve Havva’nın peşine takıldığı son filminde bu kez o atmosfere kadın karakterlerin gözünden bakmakla ilgileniyor.

Filmi Fatma Cihan Akkartal’ın kaleminden okumak için tıklayın.


Kumun Tadı

BluTV

Dünya prömiyerini 64. Berlin Film Festivali’nde yapan Melisa Önel imzalı Kumun Tadı BluTV kataloğundaki yerini aldı. Önel’in bu ilk uzun metrajı, insan kaçakçılığı yapan kömür tüccarı Ali hesabına çalışan ve kamyonetiyle kaçak göçmen taşıyan Hamit ile yurtdışından bir araştırma projesi için çalışmaya gelmiş botanik bilimci Denise’i odağına alıyor. İstanbul’un tekinsiz mahalleleriyle, şehirden çok uzak olmayan Karadeniz sahilindeki yoksul bir sınır kasabasında geçen filmde başrolleri Mira Furlan, Timuçin Esen ve Ahmet Rıfat Şungar paylaşıyor.


Sweet Tooth 

Netflix Türkiye

Netflix’in yeni fantastik dizisi Sweet Tooth, ilk sezonuyla dijital platformda gösterime girdi. Yaratıcılığını Jim Mickle’ın üstlendiği dizi Jeff Lemire’ın aynı adlı DC çizgi romanından uyarlama. Post-apokaliptik bir dünyayı bilimkurgu ve fantazi öğelerini bir arada kullanarak ele alan dizide, yaşanan bir felaket sonrası yarı insan yarı hayvan vücuduna sahip bebeklerin doğması ve bunun yarattığı toplumsal etkiler konu ediliyor. Christian Convery’nin canlandırdığı Gus adlı bir melezin öyküsünün takip edildiği Sweet Tooth bu haftanın öne çıkan yeni yapımlarından birisi.


Tek Başına Bir Adam 

MUBI Türkiye

Dünya prömiyerini 66. Venedik Film Festivali’nde yapan ve aynı festivalde Colin Firth’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran Tek Başına Bir Adam (A Single Man, 2009) MUBI Türkiye’de izlenebiliyor. Firth’ün hayat verdiği George Falconer’ın talihsiz bir kazayla kaybettiği eski sevgilisinin acısıyla yıllara yayılan psikolojik mücadelesini anlatan film, modacı Tom Ford’un ilk uzun metraj yönetmenliği. Stilize görüntüleri ve özenli sanat yönetimiyle öne çıkan filmin oyuncu kadrosunda Colin Firth’e Julianne Moore, Matthew Goode ve Nicholas Hoult eşlik ediyor.


Yabancı 

MUBI Türkiye


On beş yaşındayken ailesiyle birlikte Kosova’daki savaş ortamından kaçarak Almanya’ya yerleşen ve benzer bir göç öyküsünü anlattığı ilk uzun metrajı Babam (Babai, 2015) ile dikkat çeken yönetmen Visar Morina’nın ikinci uzun metrajı Yabancı (Exil, 2020) MUBI Türkiye’de gösterime girdi. Morina yeni filminde bu kez göçmenliğin özündeki ‘dışarıda bırakılma’ hissiyatının peşine düşerek, tamamen psikolojik bir anlatıya yöneliyor. Filmde eşi ve çocuklarıyla birlikte Almanya’da rahat bir orta sınıf yaşamı süren göçmen bir mühendis, iş arkadaşları tarafından örtük biçimde dışlandığını düşünmeye başlıyor. Bunun yarattığı hisleri mercek altına alan film, “paranoya mı değil mi?” sorusunun damga vurduğu etkileyici, huzursuz bir ‘iç dünya’ portresi sunuyor.


Altyazı Tartışıyor: Zama

Altyazı YouTube Kanalı

Altyazı yazarları 19 Mayıs Çarşamba akşamı MUBI işbirliğiyle Lucrecia Martel’in son başyapıtı Zama‘yı (2017) tartıştı. Zoom’da düzenlenen etkinlikte Gülengül Altıntaş’ın Arjantinli yönetmenin sinemasına ve filme dair analizlerine Ali Deniz Şensöz yorumlarıyla eşlik etti. Altyazı Tartışıyor’un tüm bölümlerini Altyazı’nın YouTube kanalı üzerinden takip etmek mümkün.


Ayrıca Türkiye’deki dijital platformlarda izleyebileceğiniz 5 spor filmi:

  • Borg McEnroe | BluTV
  • Dövüşçü / The Fighter | Netflix Türkiye
  • Icarus | Netflix Türkiye
  • Kazanma Sanatı / Moneyball | Netflix Türkiye
  • Kör Nokta / The Blind Side | Netflix Türkiye
© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.