Şu An Okunan
11. Pembe Hayat KuirFest

11. Pembe Hayat KuirFest

14-16 Ekim / İstanbul

Dünyanın dört bir yanından kuir yapımları izleyiciyle buluşturan Pembe Hayat KuirFest, #YasaksaYasak diyerek yolculuğuna devam ediyor. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Ankara’daki takipçileriyle buluşan festivalin İstanbul ayağı 12 Ekim’de, Nükhet Duru’nun sahne aldığı gazino gecesi etkinliğiyle başladı. Gösterimlerin yanı sıra atölye çalışması ve özel etkinlikleri de içerek zengin programıyla dikkat çeken festival Pera Müzesi, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Feminist Mekan, Çıplak Ayaklar, Bahçe Galata, Karşı Sanat ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleştiriliyor.

Gökkuşağının Altında

Festivalin ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünde bu yıl Amerika, Fransa ve Pakistan’dan lubunya hikâyelerini merkeze alan üç film bulunuyor. Seçkideki filmlerden Wes Hurley imzalı Patates’in Amerika Rüyası (Potato Dreams of America, 2021), Sovyet Rusya’sında yaşayan ergen bir lubunyanın annesiyle birlikte ABD’de yeni bir yaşama başlamasını anlatıyor. Marion Desseigne-Ravel imzalı Çok Yakın Arkadaş (Les meilleures, 2021), birbirlerine âşık olan ancak toplum içinde birbirlerine düşman gibi davranan iki kadının kendilerini keşfetme yolculuğunu takip ediyor. Uluslararası Asya Film Festivali’nde En İyi Uzun Metraj Film ve En İyi Aktör ödüllerini kazanan Sarmad Sultan Khoosat imzalı Hayat Gösterisi (Zindagi Tamasha, 2019) adlı film ise Punjabi filmlerine hayranlık duyan ve sosyal medyada viral olan bir dans videosuyla hayatı değişen Rahat’ın muhafazakâr çevresiyle yaşadığı sorunları odağına alıyor.

kÜLT, Kuir Belgeseller, Kuir Diziler ve Türkiye’den Kuir Kısalar

Kuir sinema tarihinin kültlerinden bir seçki sunan ‘kÜLT’ bölümünde bu sene bir film yer alıyor. Madi Lubunyalar (Criminal Queers, 2016) cinsiyetlerin, duyguların ve arzuların önündeki sınırları kaldırma meselesi üstünde duruyor ve kolektif özgürleşmenin yollarını arıyor. Chris E. Vargas ve Eric A. Stanley imzalı filmde hapishane sanayi kompleksine karşı, duvarsız bir dünyaya doğru radikal bir trans/queer mücadelesi görselleştiriliyor.

Göç, şiddet, mücadele ve dönüşüm odaklı belgeselleri bir araya getiren ‘Kuir Belgeseller’ bölümü En İyi Animasyon, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Belgesel dalında Oscar’a aday gösterilerek bu açıdan bir ilke imza atan Kaçış‘ı (Flee, 2021) seyirciyle buluşturuyor. Jonas Poher Rasmussen imzalı film Afganistan’dan Danimarka’ya mülteci olarak gelen eşcinsel birey Amin’i merkezine alıyor. Mültecilik ve göç kavramlarından beslenen filmde el çizimi canlandırma sahneler gerçek arşiv görüntüleriyle harmanlanıyor. Cem Kaya’nın prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan belgeseli Aşk, Mark ve Ölüm de seçkinin dikkat çeken yapımlarından. Belgesel Türkiyeli gurbetçilerin müzik kültürüne odaklanıyor. Yang Yang imzalı Bizim Hikâyemiz (Our Story, 2011), Ketevan Kapanadze imzalı Odanın Hisleri (How the Room Felt, 2021), Isabelle Solas imzalı Bizim Bedenlerimiz, Onların Savaş Alanı (Nuestros Cuerpos Son Sus Campos De Batalla, 2021) ve Coraci Bartman Ruiz ve Julio Matos imzalı Asfalt Çiçeği (Blooming on the Asphalt, 2022) da bu bölümden görülebilecek.

Aşk, Mark ve Ölüm

Festivalin ‘Kuir Diziler’ bölümü bu yıl tek bir diziyi, Cumartesi Gecesi‘ni ağırlıyor. Eylül Berivan Kızılırmak’ın ‘Sadece Çok Yakın Arkadaşlar’ ve ‘Dişin Var Mı?’ adlı ilk iki bölümünü lisans bitirme projesi olarak sunduğu dizi bir Cumartesi gecesinde geçiyor. Dizi liseli iki yakın arkadaşın gizli aşk hikâyeleriyle başlıyor ve aynı mahalledeki insanların, aynı gece yaşadığı tuhaf ve birbiriyle bağlantılı olaylarla devam ediyor. Bu sene üç kısa filmi bir araya getiren ‘Türkiye’den Kuir Kısalar’ seçkisinde ise Gizem Aksu’nun 9/8fight41 hepimiz için 9/8’lik bir dövüş, Nur Özkaya’nın Ev Diye Bir Şey Yok ve Tuğba Baykal’ın Kimse Gitmezdi adlı filmlerini izlemek mümkün olacak.

Ğ

Türkiye’den kuir sinema örneklerinin yer aldığı ‘Ğ’ bölümündeyse bu yıl Atıf Yılmaz’ın Düş Gezginleri (1992) gösterilecek. Filmde çocukluk arkadaşları Nilgün ve Anjelik, yollarının yeniden kesişmesiyle başlayan ilişkilerini çok faktörlü bir baskı ortamının gölgesinde yaşamaya çalışıyorlar. Türkiye sinemasında açık lezbiyen ilişki temsillerinin nadir örnekleri arasında gösterilen filmdeki performansıyla Lale Mansur Altın Portakal’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. 1994 yılında Torino LGBT Film Festivali seçkisine dâhil edilen Düş Gezginleri, uluslararası bir kuir film festivaline katılan Türkiye sinemasından ilk film olma özelliği de taşıyor. Ayrıca Lale Mansur, filmin gösterime bizzat katılıp bir söyleşi gerçekleştirecek.

Düş Gezginleri

MUBI Ortaklığında ‘Kısalardan Hisseler’

Festivalin MUBI işbirliğinde hazırladığı ‘Kısalardan Hisseler’ adlı özel seçkisi kısa filmlerin ağırlıklı olduğu sekiz kuir yapımı bir araya getiriyor. Dünyanın dört bir yanından filmlerin yer aldığı program Türkiye’den Irmak Karasu’nun Mamaville (2020) ve Nadir Söylemez’in Ama filmlerini seyirciyle buluşturuyor. Seçkide yer alan diğer filmler şu şekilde: Terence Dixon imzalı Birleşik Krallık ve Fransa ortak yapımı James Baldwin’le Buluşmak (Meeting the Man: James Baldwin in Paris, 1970), Saadat Munir ve Saad Khan imzalı Pakistan ve Danimarka ortak yapımı Saklambaç (Hide and Seek, 2013), Rohin Raveendran imzalı Hindistan yapımı Kabin (The Booth, 2018), Yann Gonzalez imzalı Fransa ve İsviçre ortak yapımı Kalpteki Bıçak (Un couteau dans le cœur, 2018), Alexis Langlois imzalı Fransa yapımı Madilik Var, Kızlar! (Terror, Sisters!, 2019) ve Tebogo Malebogo imzalı Güney Afrika yapımı Cennetten Dünyaya (Legodimo Le Kopana Le Lefatshe, 2020).

James Baldwin’le Buluşmak

Aks Uluslararası Azınlık Festivali, Popo Fan ve Diğer Seçkiler

Aks Uluslararası Azınlık Festivali başta transeksüeller olmak üzere azınlıkların, cinsel azınlıkların ve renkli insanların temsiliyetini iyileştirmeyi kendine hareket noktası kabul ederek 2014 yılında Pakistan’da hayata geçirildi. Festival, programındaki filmlerden özel bir seçkiyle bu sene KuirFest’e konuk oluyor. Seçki Jasim Khan’ın çoklu cinsel katmanları keşfe çıkaran Gulzar (2021), Nida Mehboob’un kamerasını Pakistanlı kadınlara çevirdiği ve onların cinsellik serüvenlerine ışık tutan Böyle Tutar (How I Like It, 2021), HOPE Community’nin Pakistanlı trans erkeklerin yaşama dair tecrübelerini aktardığı Mad’ouq‘u (2021) dâhil yedi filmi seyirciyle buluşturuyor.

Festival ‘Popo Fan Filmleri Seçkisi’nde Çinli sanatçı, küratör ve yazar Popo Fan’ın iki belgesel ve iki kurmaca filmine ev sahipliği yapıyor. Çin’de performans-odaklı aktivizmi merkeze alan belgeseller Yeni Pekin, Yeni Düğün (New Beijing, New Marriage, 2009) ve VaÇina Muhabbetleri (The VaChina Monologues, 2013) seçki kapsamında gösterilecek. Fan’ın uzun süre yaşadığı Pekin ve Berlin’de gerçekleşen iki farklı tesadüfi karşılaşma hikâyesini, bu şehirlerin politik ve sosyal dinamikleri içerisinde işleyen Davul Kulesi (The Drum Tower, 2018) ve Bira! Bira! (2019) da seçkide yer alan kurmaca filmler.

Yeni Pekin, Yeni Düğün

Bunların yanı sıra festival kapsamında çeşitli temalar etrafında şekillenen özel seçkiler hazırlandı. Farklı coğrafyalardan ve kimliklerden ilişkilenmelere dair hikâyeleri bir araya getiren ‘Aşk, Aşk, Hürriyet!’ seçkisinde Erika Nakayama imzalı Örtüler (Veils, 2021), Sadeq Es-haqi imzalı Zevkin Fevki (Jouissance, 2022), Stacey Rushchak imzalı Alacakaranlık Mavisi (Blue Hour, 2022), Brandon Clarke imzalı Sevdiğim Adama Mektuplar (Letters to the Man I Love, 2021) ve Kevin Kai Wing Yiu imzalı Unutamıyorum (Can’t Forget Him, 2022) adlı filmler yer alıyor. İzleyiciye cesaret, güç ve motivasyon sağlayacak filmlerden oluşan ‘Yaparım, Bilirsin!’ seçkisinde Scott Jones imzalı Yıkılmaya Yakın‘dan (Coin Slot, 2021) Mehrdad Hassani imzalı Ayar‘a (Adjustment) filmler seyirciyle buluşacak.

Gülşen’in ‘En Sevdiğim Yanlışım’ şarkısındaki sözlerden ilham alan ‘Ben de Yalnız Değilim Elbet, Titriyor Birileri Üzerime?’ başlıklı seçki varoluş, bir arada olma ve dayanışma biçimlerine çok yönlü bir bakış atıyor. Seçkide uğradıkları saldırı karşısında kolektif bir dayanışma geliştiren bir eskrim ekibini odağına alan Goldbloom Micomonaco imzalı Parry Riposte‘den (2019) yirmili yaşlardaki iki kuir birey arasında filizlenen aşkı takip ederken toplum içinde farklı ilişkiler kuran üç trans kadının içsel hayatlarına da bakış atan Afra Nuarey imzalı Suyun Çeperi‘ne (Heads Above Water) yedi film yer alıyor. ‘Gel Barışalım Artık!’ seçkisi ise kişinin kendisiyle, sevdikleriyle barışı, sanat ve bir arada oluşlarla iyileşme gibi konular etrafında şekillenen altı filmden oluşuyor.

Gösterimlerin yanı sıra beş özel etkinlik, beş atölye ve bir de tiyatro oyununa ev sahipliği yapan 11. Pembe Hayat KuirFest’le ilgili detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

pembehayatkuirfest.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.