Şu An Okunan
Sinematek Nisan-Haziran Programı

Sinematek Nisan-Haziran Programı

25 Nisan – 25 Haziran

Sinematek/Sinema Evi‘nin Nisan-Haziran dönemini kapsayan programları duyuruldu. İki ya da üç aylık programlarla sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına katkı sunan akım ve ekollere odaklanan seçkileri panel, konferans, sergi gibi etkinlikler eşliğinde seyirciyle buluşturan Sinematek, ilkbahar programında İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle entelektüel birikimini filmlerine de yansıtan İtalyan yönetmen Luchino Visconti’yi odağına alıyor. İtalyan Yeni Gerçekçiliği akımının içinde yetişmesine karşın kendi özgü sinema dilini geliştiren Visconti sinema sanatının en ‘estetik’ yönetmenlerinden biri kabul ediliyor. Sinematek ‘Luchino Visconti Retrospektifi’ adlı bölümünde usta yönetmenin Vaghe stelle dell’Orsa (1965) hariç tüm uzun metraj filmlerini bir araya getiriyor. Çekildiği dönem muhalif çevrelerde ve bazı genç sinemacılar tarafından büyük coşkuyla karşılanan Visconti’nin ilk filmi Tutku (Ossessione, 1942), Giovanni Verga’nın bir eserinden uyarlanan ve tam bir Yeni Gerçekçilik başyapıtı olarak değerlendirilen Yer Sarsılıyor (La Terra Trema, 1948), Cannes’da büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanan Leopar (Il gattopardo, 1963) gibi filmlerin dikkat çektiği seçkide Visconti’nin Lanetliler (La Caduta Degli Dei, 1969), Venedik’te Ölüm (Morte a Venezia, 1971) ve Ludwig (1973) filmlerinden oluşan ‘Alman Üçlemesi’ de izlenebilecek.

‘İranlı Kadınlar Konuşuyor’

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan isyan, kadınların ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ sloganıyla sokağa çıkmasıyla daha güçlendi ve tüm İran halkının etkileyen bir özgürlük mücadelesine dönüştü. İran’daki özgürlük mücadelesiyle dayanışma göstermek ve halk hareketini ateşleyen feminist direnişe dikkat çekmek düşüncesinden hareketle ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’ başlıklı seçkiyi hazırlayan Sinematek, programdaki filmler vasıtasıyla İran’a kadınların gözünden bakmayı amaçlıyor. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ve Another Gaze/Another Screen işbirliğiyle düzenlenen seçki kapsamında dördü uzun metraj belgesel, altısı kısa metraj olmak üzere toplam on film Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Seçkide Bani Khoshnoudi imzalı Sessiz Çoğunluk Konuşuyor (The Silent Majority Speaks, 2010), Firouzeh Khosrovani imzalı Bir Ailenin Röntgeni (Radiograph of a Family, 2020), Maryam Tafakory imzalı İran Çantası (Irani Bag, 2021), Mania Akbari imzalı Ne Cüretle Bunu İstersin (How Dare You Have Such a Rubbish Wish, 2022) gibi filmler yer alıyor. Ayrıca yönetmen Mania Akbari, Uçan Süpürge ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin desteğiyle Sinematek’e konuk olacak.

Programa eşlik edecek ‘Buradayız Ayaktayız’ sergisi ise İran’daki mücadeleden ilhamla dünyanın farklı noktalarındaki direniş hâllerinin peşine düşüyor. Küratörlüğünü Saliha Yavuz’un üstlendiği, sanatçılar Ata Kam, Bahar Samadi, Can Ünlü & Fulya Çetin, Claudine Mulard, Pegah Derakhshan Rokni ve Yeşim Paktin’in işlerinin yer aldığı sergide Sophie Keir & Kate Millett arşivinden fotoğraflar ve Füruğ Ferruhzad’dan alıntılar da görülebilecek.

Ne Cüretle Bunu İstersin

Ivan Mosjoukine Filmleri ‘Sessiz Perşembe’de

Sinematek/Sinema Evi’nin sessiz film gösterimlerine ayrılan bölümü ‘Sessiz Perşembe’nin yeni programı Rus tiyatro ve sinema oyuncusu Ivan Mosjoukine’i odağına alıyor. Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla hazırlanan programda oyunculuk kariyerine sayısız film sığdıran Mosjoukine’in kendi yönettiği iki filmden biri olan Cehennem Ateşi (Le brasier ardent, 1923) ve Mosjoukine’in zor bulunan filmlerinden biri olan ve tek kopyası Danimarka film arşivinde bulunan Vladimir Strizhevsky imzalı Çarın Yaveri (Der Adjutant des Zaren, 1929) filmleri seyirciyle buluşuyor. ‘Sessiz Perşembe: Sürgünde Bir Yıldız, Ivan Mosjoukin’ adlı program kapsamında yapılacak gösterimler canlı müzik eşliğinde sunulacak.

Cehennem Ateşi

‘II. Sektör Buluşmaları’

Sinema sektöründen profesyonel isimlerle sektör hakkında bilgi edinmek, iş imkânlarını tartışmak isteyen sinemaseverleri 1 Haziran’da ‘1. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları‘nda bir araya getirmeye hazırlanan Sinematek, etkinliğin ikincisini duyurdu. Organizasyonunu Sinema Adası’nın üstlendiği ‘II. Sektör Buluşmaları’ 2-4 Haziran tarihleri arasında Sinematek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

İstanbul Film Festivali ve KINO 2023

Sinematek/Sinema Evi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu sene 42. kez gerçekleştirilecek İstanbul Film Festivali’nin gösterim mekânları arasında yer alıyor.

Sinematek’in bir diğer konuğu ise Alman sinemasının son bir yıl içerisinde dikkat çeken ödüllü örneklerini bir araya getiren ‘KINO 2023: Alman Filmleri Türkiye’de’. Goethe-Institut’un German Films’in katkılarıyla düzenlenen ‘KINO 2023’, Türkiye Almanya Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan Sophie Linnenbaum imzalı Figüranlar (The Ordinaries, 2022) filmiyle açılışını yapacak. ‘KINO 2023’ filmleri 25-30 Nisan tarihleri arasında Sinematek’te görülebilecek.

Film gösterimleri ve etkinliklerin program takvimine Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

sinematek.kadikoy.bel.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.