Şu An Okunan
Kutlukhan Kutlu ile ‘Edebiyatta ve Sinemada Dönüşüm Hikâyeleri’ Semineri

Kutlukhan Kutlu ile ‘Edebiyatta ve Sinemada Dönüşüm Hikâyeleri’ Semineri

Konuşmacı: Kutlukhan Kutlu
Seminer Tarihleri: 17 Mart Pazar – 21 Nisan Pazar (31 Mart Pazar günü seminer gerçekleşmeyecektir)
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Saatler: 14:00 – 17:00 arası
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 2250 TL (tam), 1750 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)
İletişim: [email protected]
*Öğrenci ve öğretmen ücreti ödeyenlerin ilgili kimlik belgesini [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir.
*Havale ile ödeme yapmak isterseniz, [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz.

Değişim’in tıpkı iki asır önce Shelley’nin şiirinde söylediği üzere tek kalıcı şey hâline geldiği bir dünyada, onun biraz daha karanlık, biraz daha tekinsiz kardeşini, Dönüşüm’ü ele alacağız bu beş haftalık seminerde. Dönüşüm’de mantıki bir “sonraki adım”a usulca geçmek yerine sarsıcı, biraz geri dönüşsüz bir “hâline gelme”nin de tınıları varsa eğer, biz de filmler, kitaplar, diziler, çizgi romanlar ve video oyunlarının penceresinden işbu köklü, heyecan verici ve tedirgin edici değişimin farklı farklı suretlerine bakacağız. ‘Eskinin Düşleri’nde modern hayat öncesi düşlerimizin hayalhanemizde hâlâ nasıl yaşadığını, bir anlamda “yabanın çağrısı”nın öykülerini ele alacağız. ‘Beden ki Yetişmekte’, insan bedeninin evrimin zaman cetvelini bir kenara koyup hızlı dönüşüm çağına ayak uydurmaya çalıştığı eserlere yer verecek. ‘Modern Hummalar’da yeni hayatın insan aklında yol açtığı dumurlar, çatlamalar ve buhranlar konu edilecek. ‘Cesur Yeni Dünya’da bizi beklediğini sezdiğimiz yeni toplumsal dönüşüm manzaralarıyla ilgileneceğiz. ‘Benden Sonra T.U.F.A.N.’da ise pekâlâ insanlığın yaşadığı en büyük dönüşümü getirebilecek ziyadesiyle aktüel bir konunun, yapay zekânın sinema ve edebiyattaki temsilleri hakkında konuşacağız.

1. Hafta: Eskinin Düşleri

Eserler: Gerçeğin Ötesinde (Altered States, 1980), Wolfen (1981), Bram Stoker’dan Dracula (Bram Stoker’s Dracula, 1992), Ayin (Hereditary, 2018); ‘Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’ (Stevenson), ‘The League of Extraordinary Gentlemen’ (Moore)

2. Hafta: Beden ki Yetişmekte

Eserler: Titane (2021), Zamana Karşı (In Time, 2011), Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell, 1995), İçinde Yaşadığım Deri (The Skin I Live in, 2011), Gattaca (1997); ‘Görünmez Adam’ (Wells), ‘Perdido Street Station’ (Miéville)

3. Hafta: Modern Hummalar

Eserler: Makinist (The Machinist, 2004), Köpek Dişi (Dogtooth, 2009), Eraserhead (1977), Yok Edici Melek (The Exterminating Angel, 1962); ‘Dönüşüm’ (Kafka), ‘The Vegeterian’ (Kang)

4. Hafta: Cesur Yeni Dünya

Eserler: Yasak Bölge 9 (District 9, 2009), Yok Oluş (Annihilation, 2018), Arınma Gecesi (The Purge, 2013), The Expanse (2015-2022); ‘Transmetropolitan’ (Ellis), ‘Neuromancer’ (Gibson), ‘Ringworld’ (Niven)

5. Hafta: Benden Sonra T.U.F.A.N.

Eserler: Aşk (Her, 2013), Pluto (2023), Yapay Zekâ (A.I. Artificial Intelligence, 2001), Creator (2023), Bıçak Sırtı (Blade Runner, 1982); ‘Ben, Robot’ (Asimov); ‘Detroit: Becoming Human’ (video oyunu)

————-

Askıda Seminer programına katkıda bulunmak isteyen takipçilerimiz ise bu link üzerinden kendi bütçelerine göre farklı miktarlarda destek sağlayabilirler.

Kutlukhan Kutlu kimdir?
Kadıköy Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. 1991 yılında Nokta – Ne Nerede dergisine katılarak sinema, edebiyat ve müzik üzerine yazmaya başladı, o zamandan beri de çeşitli yayın organında yazarlık ve editörlük yaptı. Sinema Dergisi’nde ‘Sinemayı Değiştiren Modern Klasikler’ ve ‘Günümüzün Klasikleri’ gibi uzun soluklu inceleme yazısı dizilerine imza attı. Radikal Kitap, İyi Kitap, Kara Karga ve on8 blog gibi mecralarda edebiyat, kitaplar ve dil üzerine yazdı. Ayrıca çevirmenlik de yapıyor. Çevirileri arasında Harry Potter serisi, ‘Hayali Yerler Sözlüğü’ ve Alberto Manguel’in ‘Merak’ı sayılabilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.