Şu An Okunan
Ali Ercivan ile ‘Bir Senaryoyu İyi Yapan Nedir?’ Semineri

Ali Ercivan ile ‘Bir Senaryoyu İyi Yapan Nedir?’ Semineri

Konuşmacı: Ali Ercivan
Seminer Tarihleri: 10 Şubat Cumartesi – 9 Mart Cumartesi
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Saatler: 15:30 – 18:30 arası
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 2250 TL (tam), 1750 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)
İletişim: [email protected]

Bu seminer süresince amacımız, her hafta başka bir başlık altında bir senaryonun kurulumunun ve bu kurulumun işlemesinin, yani seyircide karşılık bulmasının dinamikleri üzerine eğilmek. Ana akım hikâye anlatıcılığından avantgard beklentiler içinde olmadan ve binlerce yıldır çalışan anlatı kalıplarını, öykü kurmanın geleneksel metodlarını küçümsemeden. Nedir bir senaryoyu iyi veya başarılı yapan, etkili kılan, bittikten sonra da bizle kalmasını, bir filmin perdede sona ermesinin ardından da zihnimizde sürmesini sağlayan? Kuvvetli çatışmalar mı iz bırakır seyircide? Bu çatışmalar nasıl kurulur? Bir karakterin yolculuğu mu peşine katar bizi? Bazen de bir filmin, dizinin veya oyunun meselesine tav oluruz. Fakat bir metnin sırf “ne söylediği” yeter mi? Manipüle edilmeden, “nasıl söylediğini” ayırt edebilmemiz gerekmez mi? Neticede her film kendi dünyasını kurar. Galiba seyirciyi de sinemacılar kadar eğitmek gerek, bir filmin dünyasını kendi kurallarıyla algılayıp değerlendirmesi için. Biz çatı başlıklarımızı belirleyelim, o başlıkların altında da olabildiğince derine inmeye gayret edelim.

1. Hafta: Çatışma
Bu haftada dramatik yapının belkemiği çatışmayı, benzer bir yerden kuran dört ayrı film üzerinden konuşacağız.

Örnek filmler: Kurak Günler (2022), Karanlık Gece (2022), Kar ve Ayı (2022) Canavarlar (As Bestas, 2022)

2. Hafta: Karakter
Bu haftada, seyircinin beraber bir dünyaya eşlik edeceği, seveceği veya kızacağı ama umursayacağı karakterler yaratmak üzerine konuşacağız. Yolculuğu, dönüşümü ve ilişkileriyle, kahramanı ve anti kahramanıyla.

Örnek filmler: Kuru Otlar Üstüne (2023), Sekiz Dağ (Le otto montagne, 2022), Başka Bir Hayatta (Past Lives, 2023), 6 Numaralı Kompartıman (Hytti nro 6, 2021)

3. Hafta: Bir Dünya Kurmak
Filmleri gerçek dünyanın değil, kendi kurdukları sinemasal dünyanın kuralları çerçevesinde değerlendirmek gerek. Bu haftada metne odaklı kalacak, fiziksel koşulları açısından benzer ama türleri, hisleri ve kuralları farklı dünyaların filmlerine döneceğiz.

Örnek filmler: Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d’une chute, 2023), Saint Omer (2022) Kırmızı Odalar (Les chambres rouges, 2023)

4. Hafta: Mesele Filmleri
Sırf meselesinin ağırlığından değil, onu nasıl iyi sinemaya dönüştürdüğünden övgüyle bahsedebileceğimiz örnekler asıl kıymetli olan. Dördüncü haftamızda bu tip senaryolara hem iyisiyle hem kötüsüyle bakacağız, özellikle de en güncel meselelerle ilgili olanlara.

Örnek filmler: Tár (2022), Spotlight (2015), Women Talking (2022), Kör Noktada (2023), Athena (2022)

5. Hafta: Formülü Uygulamak, Formülü Yıkmak
Romantize etmeye gerek yok; senaryo dediğimiz, edebi veya sanatsal bir eserden önce, matematiksel bir çalışma. Doğru işletilen matematiksel hesaplar da şaşmazlar. Sonuncu haftamızda matematiksel olarak işleyen bu tip filmlere göz atacağız.

Örnek filmler: Top Gun: Maverick (2022), Barbie (2023), Parazit (Gisaengchung, 2019) / Rotting in the Sun (2023)

—–

Askıda Seminer programına katkıda bulunmak isteyen takipçilerimiz ise bu link üzerinden kendi bütçelerine göre farklı miktarlarda destek sağlayabilirler.

Ali Ercivan kimdir?
1976 yılında İstanbul’da doğdu, Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sinema okudu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon alanında yüksek lisans yaptı. 2008’den beri çoğunlukla televizyon projeleri için senarist olarak çalışıyor. 1 Kadın 1 ErkekİffetTatar RamazanO Hayat BenimGüvercinCam Tavanlar ve Annemizi Saklarken gibi Türk dizilerinde yer aldı. Netflix orijinal yapımı Atiye‘nin ikinci sezonunu yazdı. Ay Yapım ve Disney+ için bir Türk yayın dizisinin geliştirilmesinde çalıştı. Kısa filmi Lekesiz, Nisan 2022’de İstanbul Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması’nda prömiyer yaptı. Yönetmen olarak ilk uzun metrajlı film projesi olan Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile (I Will Survive) geliştirme aşamasındadır. 2004’ten bu yana da sinema yazarlığı yapmaktadır.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.