Şu An Okunan
Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Mart Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Mart Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Mart ayında da devam ediyor. 4 hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.

Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Mart ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, pazar günleri saat 15.00-17.00 saatleri arasında Beyoğlu Sineması’nın etkinlik alanında düzenlenecek. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilecek seminere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki Mart ayı programı şu şekilde:

Film Analizi – Aslı Ildır
3 Mart Pazar, saat 15:00-17:00

Bu seminerde, film gramerinin ve sinemada anlamın nasıl üretildiğini iki güncel örnek üzerinden tartışacağız. Sinemanın mizansen, görüntü yönetimi, kurgu ve ses gibi anlatım öğelerini örnek sahneler eşliğinde işleyecek ve bu öğelerle ne gibi anlamlar üretildiğini konuşacağız.

Örnek filmler: Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall, 2023), Parazit (Gisaengchung, 2019).

Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Halen Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yapıyor ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna Film Festivalleri’nin Talent Campus programlarına seçildi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde film üzerine dersler veriyor.


Sinema Tarihinin ‘Çirkin Ördek Yavruları’ – Engin Ertan
10 Mart Pazar, saat 15:00-17:00

Ünlü Amerikalı yönetmen John Waters, “Filmlerim iyi zevkin tahakkümüne karşı politik bir eylem gibi görülebilir” der. Gerçekten de “iyi zevk” nedir? Kimin zevkidir, neye göre belirlenmiştir? Bu hafta “kötü” oldukları konusunda neredeyse fikir birliğine varılmış ama sinema tarihinde kendine eşsiz birer yer edinmiş kimi filmler üzerinden beğeninin göreceliliğini tartışacağız.   

Örnek Filmler: Uzaylıların 9 Numaralı Planı (Plan 9 from Outer Space, 1957), Boom! (1968), Polyester (1981), Dünyayı Kurtaran Adam (1982), Troll 2 (1990), Showgirls (1995).

Engin Ertan kimdir?
1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema’da Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut’un düzenlediği Kino başlıklı film programının proje koordinatörlerinden biri. Yine 2015’ten bu yana İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu’nda yer almakta. Sinema yazılarına Altyazı ve Milliyet Sanat’ta devam ediyor.


Senaryo Analizi – Gülengül Altıntaş
17 Mart Pazar, saat 15:00-17:00

Bir fikir dramatik olarak nasıl geliştirilir, hikâyeye nasıl dönüşür? Kahraman kimdir, gerekli midir? Klasik sinema anlatısının esasları nelerdir: nasıl kurulur, nasıl bozulur? 2022 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülünü alan Alcarràs filminin senaryo analizini yapacağımız bu seminerde; tema, yapı ve üslup analizlerinin yanı sıra, karakter tasarımı ve çoklu perspektif kullanımı üzerinden filmin İspanyol sineması içerisinde takip ettiği anlatı geleneğinin de izlerini sürmeye çalışacağız.

Film: Alcarràs (2022). (Katılımcıların seminere filmi izlemiş olarak gelmeleri gerekmektedir.)

Gülengül Altıntaş kimdir?
İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Senaryo eğitimine ilk olarak Yvet Biro (NYU) ile başladı. Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programı tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Medya ve Sinema Araştırmaları’nda doktora programına katıldı. Aynı üniversitede beş yıl boyunca, öğretim görevlisi olarak Senaryo Yazarlığı Alt-dal programının koordinatörülüğünü yaptı. Aralarında Mavi Dalga (2014), Toz Bezi (2015), Nasipse Adayız (2019), Kim Mihri (2022) gibi filmlerin olduğu çok sayıda filmde senaryo danışmanı, senaryo doktoru ve yazar olarak çalıştı.


Auteur Kuramı – Evrim Kaya
24 Mart Pazar, saat 15:00-17:00

Fransa’da 1950’lerde ortaya atılan auteur kuramının, günümüze olan etkileri ve ona dönük eleştirilerle ele alınacağı haftada André Bazin ve Peter Wollen gibi yazarların metinlerinden ve sinema tarihi yazımındaki güncel tartışmalardan yararlanarak, Yeni Dalga ve Yeni Alman Sineması’ndan, eski ve yeni Hollywood’dan yönetmenlerin filmlerini ve günümüz Türkiyesi’nden örnekleri bu kuramı temel alarak yorumlayacağız.

Örnek yönetmenler: Jean-Luc Godard, Werner Herzog, Billy Wilder, Martin Scorsese, Christopher Nolan, Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz, Semih Kaplanoğlu.

Evrim Kaya kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gördü, akademisyenlik ve sinema yazarlığının yanı sıra gazetecilik ve editörlük yaptı. Halen Hamburg Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdürüyor.


Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.