Joseph Beuys Belgeseli 2 Günlüğüne Erişime Açılıyor
Goethe Institut, Almanyalı sanatçı Joseph Beuys’un doğumunun yüzüncü yılı etkinlikleri çerçevesinde Andres Veiel imzalı Beuys belgeselini ücretsiz olarak gösterime açıyor. Film 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde 48 saat boyunca izlenebilecek.
Bu yıl, 20. yüzyılın en önemli sanat figürlerinden, sanatçı, akademisyen, sanat kuramcısı ve düşünür Joseph Beuys’un doğumunun yüzüncü yıldönümü kutlanıyor. Türkiye’de eğitim alanındaki faaliyetlerinin yanı sıra kültür-sanat etkinlikleriyle de tanınan Goethe Institut da hazırladığı programla Beuys’un dünyasını farklı yönleriyle ele alıyor. 3 Mayıs’ta İzmir’de hem fiziksel olarak hem de sanal ortamda izleyiciye açılan ‘Beuys ve Öğrencileri‘ adlı sergiyle başlayan etkinlikler Haziran ayına kadar sürecek. Bilhassa güncel sanat ve performans sanatı üzerinde temel etkileri bulunan sanatçının eserleri ve yaşam öyküsü sunum, panel ve film gösterimleriyle ele alınacak.
Goethe Institut, ‘100 Beuys’ adını verdiği bu etkinlik serisi kapsamında Andres Veiel’ın sanatçının hikâyesini konu alan belgeseli Beuys‘u (2017) 48 saatliğine ücretsiz ve çevrimiçi olarak izleyiciye açmaya hazırlanıyor. Enstitünün ‘Goethe on Demand‘ adlı yeni dijital platformunda 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde gösterime açılacak filmi izlemek için platform üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirmek gerekiyor.
Veiel’ın belgeseli dünya prömiyerini 2017 yılında Berlinale‘nin ana yarışmasında yapmış ve ardından çeşitli uluslararası festivallerde gösterim şansı bulmuştu. Joseph Beuys gibi yaşamsal gerçekliğiyle sanatsal kimliği arasında ürettiği güçlü bağlarla tanınan, kuramları kadar kişiliğiyle dikkat çekmiş bir sanatçının hem enteresan yaşamına hem de sanatsal dünyasına güçlü bir giriş olma niteliği taşıyan Beuys, başarılı kurgusu ve sanatçıya dair ilk kez kullanılan kayıtlarla öne çıkıyor. Farklı alanlarda ürettiği işler ve aktivist kimliğiyle tanınan Andres Veiel’ın filmi, son yıllarda güncel sanat üzerine yapılmış önemli filmlerden birisi.
‘100 Beuys’ programı hakkında detaylı bilgiye Goethe Institut’un internet sitesinden ulaşılabiliyor.