Şu An Okunan
Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (21-27 Mayıs)

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (21-27 Mayıs)

Aşk Büyü vs

Pandemi koşulları tüm gerçekliğiyle hayatımızın merkezinde durmaya devam ederken sinema sektörünün bilhassa gösterim ayağı bu yeni dönemde ciddi bir dönüşümden geçiyor. 2020’nin Mart ayından bu yana pek çok kez şahit olduğumuz gibi birçok filmin gösterimi ya ertelendi ya da doğrudan dijital platformlar aracılığıyla gerçekleşti. Bu hafta da Zack Snyder, Sergey Loznitsa ve Ümit Ünal gibi farklı üslup ve geleneklerden yönetmenlerin yeni filmleri doğrudan dijital platformlarda yayına girdi. Öte yandan dijitalin imkânlarının genişlemesi dayanışma ve sınırları önemsizleştirme yolunda ihtimalleri de içinde barındırıyor. Another Screen’in gösterimleri devam eden Filistinli kadın sinemacıların filmlerini bir araya getirdiği yeni programı ‘Özgür Bir Filistin İçin: Filistinli Kadınların Filmleri’ bunun en taze örneklerinden biri. Program, bu haftaki gösterim rehberimizin de öne çıkan parçalarından. 


100 Beuys

Goethe on Demand

Bu yıl, 20. yüzyılın en önemli sanat figürlerinden, sanatçı, akademisyen, sanat kuramcısı ve düşünür Joseph Beuys’un doğumunun yüzüncü yıldönümü kutlanıyor. Goethe Institut’un bu vesileyle hazırladığı ‘100 Beuys’ başlıklı etkinlik serisi kapsamında Andres Veiel’ın sanatçının hikâyesini konu alan belgeseli Beuys (2017) da enstitünün ‘Goethe on Demand‘ adlı yeni dijital platformunda gösteriliyor. 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde gösterimde kalacak filmi izlemek için platform üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirmek gerekiyor.

Gösterimle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.


Another Screen – Özgür Filistin Gösterimleri 

A Sketch of Manners (2013)

Feminist sinema dergisi Another Gaze’in ücretsiz film gösterimleri yapan dijital platformu Another Screen, ‘For a Free Palestine: Films by Palestinian Women’ (Özgür Bir Filistin İçin: Filistinli Kadınların Filmleri) isimli yeni bir program başlattı. 18 Mayıs’ta başlayan programdaki filmler bir ay boyunca dünyanın her yerinde, İngilizce sabit olmak üzere farklı dillerde altyazı seçenekleriyle birlikte, ücretsiz olarak izlenebilecek. Büyük kısmı kısa filmlerden oluşan seçkide birçok farklı sinemasal üslup bir araya geliyor ve arayışları olan sinemasal yaklaşımlar ağırlığını koyuyor. Another Screen’in sitesinde filmlerle ilgili yazılar ve yönetmenlerle yapılmış söyleşiler de yer alıyor.

Programla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.


Army of the Dead 

Netflix Türkiye

Bu yıl Justice League‘in yönetmen kurgusuyla adından bahsettiren Zack Snyder’ın Netflix yapımı yeni filmi Army of the Dead platformda yerini aldı. Las Vegas’ta zombi istilası esnasında geçen bir soygunu konu alan film Dave Bautista, Ella Purnell, Ana de la Reguera, Hiroyuki Sanada gibi isimleri bir araya getiriyor. Zombilerin Şafağı’yla (Dawn of the Dead, 2004) zombi filmlerine yeni bir soluk getiren Snyder, türe bu kez günümüzün dinamik anlatı yapısını kullanarak bol kesmeli aksiyon kurgusuyla güncel ve mizahi bir yorum getiriyor.


Aşk, Büyü vs. 

MUBI Türkiye

Ümit Ünal’ın son filmi Aşk, Büyü, vs. 22 Mayıs’tan itibaren MUBI Türkiye’de gösterimde. 2019 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan, ardından 2020’de İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu (Selen Uçer ve Ece Dizdar) ödüllerine layık bulunan Aşk, Büyü, vs., iki kadının yirmi yıl sonra yeniden alevlenen aşkını konu alıyor. Büyükada’yı mesken tutan film, iki eski sevgili arasındaki yüzleşmeyi toplumsal ve sınıfsal bir bağlama oturturken ‘zengin kız-fakir oğlan’ temasıyla ve Yeşilçam’ın melodram geleneğiyle de oynuyor.


Bahar Nöbeti 

İstanbul Modern
Gagarine, İstanbul Modern
Gagarine (2020)

İstanbul Modern Sinema, çevrimiçi gösterimlerine 2020 yılında festivallerde adından söz ettirmiş ve ödüller almış filmlerden oluşturulan ‘Bahar Nöbeti’ seçkisiyle devam ediyor. 18-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen seçkide ‘geçmiş’ kavramının farklı yönlerine dokunan filmler bir araya getirilirken tarih, hafıza, nostalji ve zaman temaları üzerine düşünen bir izlek sunuluyor. Program kapsamında bu hafta sonu, 70. Berlin Film Festivali’nden büyük ödül Altın Ayı’yla ayrılan Mohammad Rasoulof imzalı Şeytan Yoktur (Sheytan Vojud Nadarad, 2020) ve Türkiyeli seyirciyle ilk kez buluşacak olan Gagarine (2020) izlenebiliyor.

Programla ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.


Bizim Büyük Çaresizliğimiz

BluTV

Seyfi Teoman’ın Barış Bıçakçı’nın aynı adlı romanından uyarladığı Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011) BluTV kataloğuna eklendi. Dünya prömiyerini 61. Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yapan ve sonrasında dolaştığı pek çok uluslararası festivalden çeşitli ödüllerle dönen film, Türkiye sinemasının 2010’lu yıllarında iz bırakmış özel yapımlardan birisi. Oyuncu kadrosunda İlker Aksum, Fatih Al ve Güneş Sayın’ın yer aldığı Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Ankara’da birlikte yaşayan iki kadim dostun hayatlarına giren bir ziyaretçinin değiştirdiği ve değiştirmediği meseleleri konu ediniyor.

Filmi Fırat Yücel’in kaleminden okumak için tıklayın: ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz: Soğuktan Önce’.


Devlet Töreni

MUBI Türkiye

Sergey Loznitsa’nın yeni filmi Devlet Töreni (State Funeral, 2019) MUBI Türkiye kataloğuna eklendi. Mutluluğum (Schaste Moe, 2010), Sislerin İçinde (V Tumane, 2012) ve Donbass (2018) gibi kurmaca filmleriyle önemli başarılar elde etse de esasen 90’lı yıllardan bugüne imza attığı belgesellerle tanınan Loznitsa Devlet Töreni’nde, 1953 yılında hayatını kaybeden Josef Stalin’in cenazesini tamamen arşiv görüntüleri üzerinden anlatıyor. Yıllar sonra ilk kez izleyici karşısına çıkan bu görüntüler, Sovyet coğrafyasının dört bir yanında yas tutan kitleleri ve Stalin’in resmî cenaze törenini ekrana taşırken hem görkemli hem de şaşırtıcı bir sonuç ortaya koyuyor. Devlet Töreni’nin MUBI’deki gösteriminin hemen ardından, İtalyan yönetmen Pietro Marcello’nun Sergey Loznitsa’yla yaptığı video söyleşiyi izlemek mümkün. 


Gizem Treni 

MUBI Türkiye


Dünya seyircisinin gözünde ‘görkemli bir zafer ve refah diyarı olarak ABD’ algısının yerini biraz daha kederli bir gerçekliğe bırakmasında, zamanında bağımsız Amerikan sinemasının da hatırı sayılır bir etkisi olmuştu. Jim Jarmusch ise bu anlamda ‘elebaşı’ yönetmenlerden biriydi şüphesiz. Gizem Treni’ni (Mystery Train, 1989) çekene kadar, Cennetten de Garip (Stranger than Paradise, 1984) ve İçerdekiler (Down by Law, 1986) gibi filmleriyle ABD’yi halihazırda ‘tuhaf insanların tuhaf memleketi’ olarak resmeden Jarmusch, Gizem Treni’nde bu sefer “Kral” Elvis Presley’nin şehrine giderek Amerikan pop kültürüne nostaljik, komik, hüzünlü ve nihayetinde romantik bir aşk mektubu yazıyor. Memphis’te sefil bir otelde yolları kesişen insanlar ve üç farklı öykü var filmde. Tüm kültürel kodlara rağmen, her mükemmel Jarmusch filminde olduğu gibi öne çıkan, varoluşun tuhaflığı ve gizemine biraz üzülerek biraz da gülerek şapka çıkarışı oluyor.

Jim Jarmusch sinemasının olmazsa olmaz beş özelliğini Övgü Gökçe’nin kaleminden okumak için tıklayın.


İki Gün ve Bir Gece

MUBI Türkiye

Bir fabrika işçisinin işini geri kazanma mücadelesini konu alan Dardenne Kardeşler imzalı İki Gün ve Bir Gece (Deux Jours, Une Nuit, 2014) MUBI Türkiye kataloğuna eklendi. Tavizsiz adımlarla ve tekrara düşmeden günümüz işçi sınıfının sorunlarına eğilmeye devam eden yönetmenler bu kez sosyal konutlardan çıkıp kendilerine krediyle ev almış iki çocuklu Sandra’nın peşine takılıyor. Geçirdiği psikolojik rahatsızlık yüzünden bir süre işinden izin almak zorunda kalan Sandra’ya Marion Cotillard’ın hayat verdiği film, belli belirsiz bir umudu da beraberinde taşıyarak izleyiciyi sürekli tetikte tutuyor ve kapı kapı dolaşırken Sandra’nın soğukkanlılığında kaybolmaya davet ediyor. Dardenne Kardeşler’in en iyi filmlerinden biri olan  ‘İki Gün ve Bir Gece’, haftanın öne çıkan yapımlarından.

Senem Aytaç’ın filmle ilgili kaleme aldığı ‘Avrupa’da Yorgun Bir Hayalet’ adlı yazıyı okumak için tıklayın.


İstanbul Film Festivali 

40. İstanbul Film Festivali

1 Nisan tarihinde çevrimiçi gösterimlerle başlayan 40. İstanbul Film Festivali programına salgın koşullarının gündemine bağlı olarak devam ediyor. Festivalin ana ulusal yarışmaları arasında yer alan kısa ve belgesel yarışmaları da 20 Mayıs’ta filmonline.iksv.org adresindeki çevrimiçi gösterimlerle başladı. 30 Mayıs’a kadar sürecek gösterimlerde festivalin bu yılki ana seçkisinde yer alan 13 kısa film ve 9 belgesel izlenebiliyor. Öte yandan festivalin ulusal ve uluslararası yarışmalarının yanı sıra merakla beklenen Alfred Hitchcock retrospektifi gibi bölümlerin ne zaman ve ne şartlarda seyirciyle buluşacağı ise belirsizliğini koruyor. 

Festivalin kısa ve belgesel yarışmalarıyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.


Karışık Kaset

Netflix Türkiye

7 Yüz (2017) dizisinin yaratıcısı ve İnsanlar İkiye Ayrılır (2020) filminin yönetmeni Tunç Şahin’in ilk uzun metrajı Karışık Kaset (2014), Netflix Türkiye kataloğuna eklendi. Hikâyesi on yıla yayılan bir ilk aşkı konu edinen film, son yılların oldukça sevilen yapımlarından birisi. Şahin’in senaryosunu Mert Atalay’la birlikte Uygar Şirin’in aynı adlı romanından uyarladığı Karışık Kaset‘in başrollerinde Özge Özpirinçci ve Sarp Apak yer alıyor.


Mavi Dalga

BluTV

Yönetmenliğini Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın üstlendiği 2013 yapımı Mavi Dalga, BluTV kataloğuna eklendi. Dünya prömiyerini 64. Berlin Film Festivali’nin Generation bölümünde yapan film, seyirciyi Balıkesir’de yaşayan ve üniversiteye hazırlanan Deniz’in dünyasında konuk ediyor. Başrolünde Ayris Alptekin’in yer aldığı, oyuncu kadrosunda Onur Saylak, Tülin Özen, Hazal Kaya, Selen Uçer, Neslihan Acar ve Nazlı Bulum gibi isimlerin bulunduğu Mavi Dalga, Berlinale’ye ek olarak San Francisco, AFI, Jeonju ve Antalya Altın Portakal festivallerinde gösterilmiş, Antalya’da üç ödüle layık bulunmuştu. 

Filmi Evrim Kaya’nın kaleminden okumak için tıklayın.


Altyazı’nın Sevdiği Filmler: Paris, Teksas

Altyazı YouTube Kanalı

Altyazı’nın Sevdiği Filmler​’in on üçüncü bölümünde Wim Wenders imzalı Paris, Teksas (Paris, Texas, 1984) konuşuluyor. Aslı Ildır, Ekrem Buğra Büte ve Eray Yıldız, yönetmenin sinemasında yol filmlerinin yerini tartışıyor ve ABD’ye dışarıdan bir bakış atan filmin gizemli karakteri Travis’i anlamaya çalışıyor. 


Ayrıca Türkiye’deki dijital platformlarda izleyebileceğiniz 5 zombi filmi:

  • Dünya Savaşı Z / World War Z | Netflix Türkiye
  • Ölüler Ölmez / The Dead Don’t Die | Bein Connect
  • Zombieland | Netflix Türkiye
  • Zombi Ekspresi / Train to Busan | BluTV
  • Zombilerin Şafağı / Shaun of the Dead | Amazon Prime Video
© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.