Şu An Okunan
18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

1-7 Mayıs

Emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların ve gençlerin mücadelelerini anlatma motivasyonuyla hareket eden Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl 18. kez düzenleniyor. Festivalin oyuncu Bülent Emrah Parlak’ın sunumuyla gerçekleştirilecek açılış töreni 2 Mayıs’ta Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapılacak. Prömiyerini Berlinale’de yapan ve festivalden İzleyici Ödülü’yle ayrılan Cem Kaya imzalı Aşk, Mark ve Ölüm‘ün (2022) açılış filmi olarak gösterileceği gecede müzik grubu Seyyah da sahnede olacak. Festival bu sene İstanbul ve Hatay’da eş zamanlı gerçekleştirilecek. İstanbul ayağı Sinematek/Sinema Evi, Fransız Kültür Merkezi, Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin çevrimiçi gösterim ve etkinlikler ise festivalin YouTube kanalından takip edilebilecek.

Festivalin bu yılki seçkisinde emek, toplumsal cinsiyet eşitliği, kent ve çevre, göç ve mültecilik, insan hakları ve sağlık temalı filmler yer alıyor. 19 ülkeden, 21’i uzun metrajlı toplamda 83 filmi bir araya getiren festivalde Jean-Gabriel Périot imzalı Reims’a Dönüş: Fragmanlar (Retour à Reims (Fragments), 2021), Emmanuel Marre ve Julie Lecoustree imzalı Yapacak Bir Şey Yok (Rien à Foutre, 2021), Giorgos Moutafis imzalı Öteki Yarı (The Other Half, 2022) ve Paula Romero imzalı Tırcı Kadınlar (Mothertruckers, 2022) gibi filmler görülebilecek. Festivalde gösterilecek yerli yapımlar arasındaysa Muhammet Çakıral’ın Lacivert Gece (2021), Ahmet Necdet Çupur’un Yaramaz Çocuklar (2021), Sezer Ağgez’in Fatma’dan Sonra 40 Yıl (2022), Özgürcan Uzunyaşa’nın Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada (2022) ve Cihangir Köse’nin İşçilerin Haziran’ı dikkat çekiyor.

Bunlara ek olarak Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın Aşağıdan Yukarıya video serisi de festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Aşağıdan Yukarıya Türkiye’den belgeselci ve video sanatçıların “Sokağa, eyleme, arşivlere, kampüse, ekranlara ‘aşağıdan yukarıya’ bakabilir miyiz?” sorusu etrafında ürettikleri 11 kısa filmden oluşuyor. 4 Mayıs’ta Tasarım Atölyesi Kadıköy’de saat 19:00’da başlayacak gösterimin ardından, seriye katkı sunan yönetmenlerin bir kısmı ve küratörlerden Fırat Yücel’in katılımıyla soru-cevap etkinliği düzenlenecek.

Afiş tasarımını Mahir Akkoyun’un üstlendiği festivalde gösterimlerin tamamı ücretsiz. 18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

iff.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.