Altyazı’nın ‘Yaz Sineması’ Dosyalı 209. Sayısı Yayında!
Altyazı Sinema Dergisi hem sinemaların yeniden açıldığı hem de tatil planlarının hız kazandığı Temmuz ayında yaz mevsiminin sinemadaki yansımalarına bakıyor.
‘Blockbuster’ geleneğinden açık hava sinemalarına, gönlü hafif romanslardan kavurucu güneş altında geçen dehşet filmlerine, şenlikli plajlardan egzotik çöllere ve lüks yazlıkların görünmez sınırlarına uzanan dosyada on iki inceleme yazısı yer alıyor. Altyazı’nın 209. sayısına altyazi.net/dergi adresi üzerinden erişmek mümkün.
Yeni sayıda neler var?
Steven Spielberg 1975 yazında gösterime giren filmi Jaws ile yalnızca korku sinemasını değil, yaz aylarının vizyon politikalarını da dönüştürdü. O günden bugüne devam eden ‘blockbuster’ (gişe canavarı) kültürünün öyküsünü, Altyazı’nın Temmuz sayısı için Ali Ercivan kaleme aldı. Dosyada, sineması mevsimle en çok özdeşleşmiş auteur’lerden Éric Rohmer’in “Deniz, Kum ve İç Sıkıntısı”yla dolu filmlerini Öykü Sofuoğlu anlatıyor. Roy Andersson ve Ingmar Bergman gibi ustaların gözünden ilk aşkların büyüleyici dünyası, Kaan Denk’in “Bitmeyez Yaz Rüyaları” başlıklı yazısında. Genç bir erkeğin yetişkinliğe adım atmaya çalıştığı sancılı yazın hikâyesine odaklanan kült film Aşk Mevsimi’ni (The Graduate, 1967) Coşkun Liktor, Richard Linklater sinemasındaki X kuşağı yazlarını Erman Ata Uncu inceliyor. Dosyada Lucrecia Martel’in kamerasını çürüyen burjuvazinin havuz başı partilerine çevirdiği Bataklık’ı (La Ciénaga, 2001) Eren Odabaşı, Avrupa burjuvazisinin muhteşem yazlıklarını mesken tutan tekinsiz anlatıları Aslı Ildır ele alıyor. Yazın parlak güneşi altında şekillenen istisnai korku klasikleri, Fatma Cihan Akkartal’ın “Günışığında Dehşet” başlıklı yazısında. Engin Ertan’ın mevsime dair sinema hatıralarından kişisel bir döküm yaptığı yazısı ise yaz filmlerinden alışık olunan seksiliği tersyüz eden Öldüren Yaz’dan (L’été Meurtrier, 1983) Ulrich Seidl’ın bol güneşli acımasız filmlerine uzanıyor. Ahmet Gürata’nın yazlık sinemaların Türkiye’deki tarihini aktardığı dosyada, toplumsal dönüşümün Yeşilçam plajlarındaki manzaralarını Selin Gürel inceledi. Uçsuz bucaksız çöllere yansıtılmış oryantalist fantezilerin sineması var bir de… Batılı sinemacıların çöl klasiklerinin hangi arayışlara denk düştüğünü Kutlukhan Kutlu anlatıyor.