Şu An Okunan
Altyazı Yazarları ile “Sinema Tarihi II” Semineri

Altyazı Yazarları ile “Sinema Tarihi II” Semineri

Konuşmacılar: Senem Aytaç, Melis Behlil, Ayça Çiftçi, Övgü Gökçe, Fırat Yücel
Seminer Tarihleri: 11 Şubat – 10 Mart
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Saatler: Pazar günleri 12:00-15:00 arası
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 2250 TL (tam), 1750 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)
İletişim: [email protected]

Birbirini takip eden beşer haftalık iki ayrı programdan oluşan Altyazı Yazarları ile Çevrimiçi ‘Sinema Tarihi’ seminerleri, sinema tarihindeki temel dönemlere ve sanatsal akımlara yoğunlaşıyor, sinemanın icadından itibaren kronolojik bir seyirle yakın döneme kadar uzanıyor. Seminerin amacı, katılımcılara temel sinema tarihi bilgisi kazandırmanın yanı sıra, tarih yazımına dair eleştirel bir yaklaşım da geliştirmek. Sinema tarihine yer yer eleştirel bir bakışı da yansıtacak şekilde tasarlanmış olan seminer, estetik akımlara yön ve şekil veren sosyal, kültürel, politik bağlamları ele alıyor ve katılımcıları geniş bir coğrafyaya ve zaman dilimine yayılan keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Zengin eğitmen kadrosuyla toplam 10 haftadan oluşan seminer programının 5 haftalık ikinci bölümünde, Hollywood’un altın çağından başlayarak yeni dalgaların ve ülke sinemalarının önemli bir kısmı ele alınacak. Seminerin ilk bölümünün programına göz atmak için tıklayın.

SİNEMA TARİHİ – II

1. HAFTA: 11 Şubat Pazar
Savaş ve Sonrasında Hollywood: 1940-60
Konuşmacı: Melis Behlil
Örnek Filmler: Yurttaş Kane (Citizen Kane, 1941), Singin’ In the Rain (1952)

2. HAFTA: 18 Şubat Pazar
Fransız Yeni Dalgası: Kesintiler, Kırılmalar, Sıçramalar
Konuşmacı: Senem Aytaç
Örnek Filmler: Serseri Aşıklar (À bout de souffle, 1960), Cléo Beşten Yediye (Cléo de 5 à 7, 1962), Hiroşima Sevgilim (Hiroshima mon amour, 1959)

3. HAFTA: 25 Şubat Pazar
60’lardan 80’lere Avrupa’dan Uzak Doğuya Sinemanın Yeni Dalgaları
Konuşmacı: Övgü Gökçe
Örnek Filmler: Papatyalar (Sedmikrásky, 1966) Yön: Věra Chytilová, Kızıl Darı Tarlaları (Hong gao liang, 1987) Yön: Zhang Yimou

4. HAFTA: 3 Mart Pazar
1980’ler Britanya Sineması: Melez Sinema, Diaspora Sineması, Postkolonyalizm ve Sinema
Konuşmacı: Ayça Çiftçi
Örnek Filmler: Benim Güzel Çamaşırhanem (My Beautiful Laundrette, 1985) Yön: Stephen Frears, Handsworth Songs (1986) Yön: John Akomfrah

5. HAFTA: 10 Mart Pazar
Anti-Sömürgecilik ve Özgürleşen Sinema: Üçüncü Sinema, Cinema Novo, Afrika Sineması
Konuşmacı: Fırat Yücel
Örnek Filmler: Kara Kız (La noire de…, 1966) Yön: Ousmane Sembene + Borom Sarret (1963) Yön: Ousmane Sembene, Soleil Ô (Med Hondo, 1967), Fırınların Saati (La hora de los hornos, 1968) Yön: Octavio Getino, Fernando Solanas

Altyazı Sinema Derneği’nin 2021’de başlattığı ve yüzden fazla öğrencinin faydalandığı ‘Askıda Seminer’ programı 2024 Bahar Dönemi’nde yeni seminerlerle öğrencileri destekleyecek. Askıda seminer programına katılımcı olarak başvurmak için bu formu 5 Şubat 2024 tarihe kadar doldurabilirsiniz.

Askıda Seminer programına katkıda bulunmak isteyen takipçilerimiz ise bu link üzerinden kendi bütçelerine göre farklı miktarlarda destek sağlayabilirler.

Senem Aytaç kimdir?
ODTÜ Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi gördü. 2004’ten itibaren yazılarıyla katkıda bulunduğu ve 2006-2017 arasında editör olarak çalıştığı Altyazı Aylık Sinema Dergisi’ndeki yayın kurulu üyeliğini sürdürmekte. Altyazı Sinema Derneği’nin kurucu üyelerinden olan Aytaç, İstanbul ve Berlin’de sinema yazarlığı, küratörlük ve editörlük yapmaya devam ediyor.

Melis Behlil kimdir?
Doç. Dr. Melis Behlil, İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde öğretim üyesidir. Halen “Sinematik Sanal Gerçeklikte Seyirciyi Konumlandırmak” başlıklı üç yıllık bir TÜBİTAK projesini yürütmekte ve “REBOOT: Reviving, Boosting, Optimising and Transforming European Film Competitiveness” başlıklı AB Horizon projesinin Türkiye koordinatörlüğünü yapmaktadır. Akademik görevlerine ilaveten sinema yazarlığını sürdürüyor, Açık Radyo’da ‘Sinefil’ ve ‘Sinemalardan’ adlı programları yapıyor ve SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) ile FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) üyesi.

Ayça Çiftçi kimdir?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde lisansını, Kültürel İncelemeler bölümünde yüksek lisansını tamamladı ve beş yıl boyunca aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Medya Sanatları alanındaki doktora çalışmasını 2015’te Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Çok sayıda üniversitede ve üniversite dışında çeşitli kurumlarda teorik ve pratik alanda sinema dersleri verdi, seminerler ve atölyeler gerçekleştirdi. Bir Yazdan İzlenimler ve O Sırada Henüz adlı kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi. Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor, aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi’nde yürütülen ‘Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel Görüntüsü’ isimli projede araştırmacı olarak yer alıyor.

Övgü Gökçe kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde yüksek lisans yaptı, tezini devrim sonrası İran sinemasında anlatım üzerine yazdı. Ohio Üniversitesi Disiplinlerarası Sanatlar Bölümü’nde sinema ve estetik alanında doktora çalışmalarını sürdürdü; çeşitli üniversitelerde görsel kültür, Türkiye sineması ve ülke sinemalarıyla ilgili dersler verdi. Kurulduğu 2001 yılından itibaren Altyazı Sinema Dergisi ekibine dahil oldu; sinema yazarı, yayın kurulu üyesi ve editör olarak çok sayıda yayında görev aldı ve seminerler verdi. 2011-2023 yılları arasında farklı disiplinlerde sanat programları ve kültürel işbirlikleri geliştirdiği Diyarbakır Sanat Merkezi’nde program koordinatörü ve direktör olarak çalıştı. Halen Altyazı Sinema Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görevini sürdürüyor.

Fırat Yücel kimdir?
1979’da İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyoloji okurken 2001’de Altyazı Sinema Dergisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Uzun süre Altyazı’nın genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Bugün Altyazı’nın ifade özgürlüğüne yoğunlaşan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema adlı yayınının editörlüğünü yapmaktadır. Sinema yazarlığının yanı sıra kurgucu ve yönetmen olarak belgesel çalışmalarını sürdürmektedir. Hoşgeldin Lenin (2016), Kapalı Gişe (2016), Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016), Baştan Başa (2019), 8 Mart 2020: Bir Günce (2023), Ulysses Çevirmek (2023) gibi belgesellerde kurgucu ve yönetmen olarak rol üstlenmiştir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.